Η άσκηση έπειτα από καρδιακή προσβολή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018 22:19
UPD:22:28
Shutterstock

Η άσκηση μετά από καρδιακή προσβολή μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του θανάτου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μια νέα Σουηδική μελέτη.

Μια μελέτη που παρακολούθησε 22.000 επιζώντες καρδιακής προσβολής ηλικίας 18-74, διαπίστωσε ότι όσοι αύξησαν τα επίπεδα άσκησής τους μετά την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομείο, μείωσαν στο μισό τους κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια.

«Είναι γνωστό ότι οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή και πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο», δήλωσε ο Orjan Ekblom της Σουηδικής Σχολής Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας και συμπλήρωσε.

«Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε τον αντίκτυπο της άσκησης στους ανθρώπους μετά από καρδιακή προσβολή».

Ο Ekblom ήταν υπεύθυνος για την έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Η ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία για ασθενείς με καρδιακή προσβολή στη Σουηδία και τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας όπως αναφέρθηκαν έξι έως δέκα εβδομάδες ή 12 μήνες μετά το συμβάν.

Οι ερευνητές κατέγραψαν σε πόσες συνεδρίες άσκησης τουλάχιστον 30 λεπτών έλαβαν μέρος οι επιζώντες - με μηδενικές έως εβδομαδιαίες συνεδρίες κατηγοριοποιημένες ως "ανενεργές" και δύο ως επτά συνεδρίες ως "ενεργές".

«Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν όλοι οι τύποι δραστηριοτήτων, συνήθως με μια ένταση που αντιστοιχεί σε μια γρήγορη βόλτα ή πιο έντονη», δήλωσε ο Ekblom στην AFP.

Σχεδόν 1.100 από την ομάδα των 22.227 πέθαναν τα τέσσερα χρόνια της μελέτης.

Η ομάδα μέτρησε επίσης κατά πόσο οι ασθενείς έγιναν λιγότερο ή περισσότερο δραστήριοι με την πάροδο του χρόνου ή διατηρούσαν ένα σταθερό επίπεδο δραστηριότητας.

Με την πρόβλεψη άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, οι συνήθειες καπνίσματος και η υγεία των ασθενών, η ομάδα εξέτασε τις τάσεις.

«Σε σύγκριση με τους ασθενείς που ήταν συνεχώς ανενεργοί, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 37% χαμηλότερος σε ασθενείς με μειωμένη δραστηριότητα, 51% σε όσους είχαν αυξημένη δραστηριότητα και 59% σε όσους ήταν συνεχώς ενεργοί» ανέφερε σε συνέντευξη  Τύπου.

Η "μειωμένη δραστηριότητα" αναφέρεται σε ασθενείς που ασκήθηκαν αρχικά μετά από την καρδιακή προσβολή τους, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν.

«Η άσκηση δύο ή περισσότερων εβδομάδων θα πρέπει να υποστηρίζεται αυτόματα για ασθενείς με καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο Ekblom. «Επίσης, η μελέτη δεν έδωσε δεδομένα που να συνδέουν την έντονη άσκηση με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή