Η πολυκύμαντη ζωή της Δανάης στη θεατρική σκηνή

Το έργο «Δανάη» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, στον πολυχώρο «Εκστάν»
Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 10:15

Προβάλλοντας ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της Δανάης Στρατηγοπούλου, της δυναμικής γυναίκας που χάραξε την εποχή της ως τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, ποιήτρια, μεταφράστρια, δημοσιογράφος και αγωνίστρια για την ελευθερία, το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, «Δανάη», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά.

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Χιλής, η παράσταση παρουσιάζεται στον πολυχώρο «Εκστάν», από την Κυριακή 13 Μαΐου και κάθε Κυριακή, στις 9 το βράδυ.

Η παράσταση πραγματοποιείται με αφορμή τα 20 χρόνια από την απονομή του παρασήμου «Orden - Libertador O΄ Higgins» της Δημοκρατίας της Χιλής, στις 7 Μαΐου 1998, στην Πρεσβεία της Χιλής, για τη μεγάλη προσφορά της στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Χιλής.

Το παράσημο αυτό απονέμεται σε διεθνείς προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στον πολιτικό, καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό χώρο. Στην πρεμιέρα της παράστασης, θα τιμηθεί η κόρη της Δανάης Στρατηγοπούλου, η επιτυχημένη τραγουδίστρια Λήδα Χαλκιαδάκη, για την προσφορά της στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι.

Πολυγραφότατη και με έντονη αντιστασιακή δράση

Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1913 και έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου του 2009. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες, τελικά, όμως, την κέρδισε η μουσική. Από νωρίς, ασχολήθηκε με το ελαφρό τραγούδι, ενώ σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Το 1935, ο Αττίκ την επέλεξε για τραγουδίστρια σε μια περιοδεία του στην Αίγυπτο και, από τότε, η συνεργασία της αυτή με τον ξακουστό καλλιτέχνη, της άνοιξε τα φτερά για να φτάσει ψηλά και να γράψει ιστορία στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι. Την αποκάλεσαν το «αηδόνι του Αττίκ» και δεν είναι τυχαία τα λόγια που είπε ο διάσημος συνθέτης της «Μάντρας» γι’ αυτήν: «Με κιθάρα να τα λέει η Δανάη και κάθε πέτρα να πονάει».

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Εκτός του Αττίκ, είχε την τύχη να τραγουδήσει τους σπουδαιότερους σύνθετες της εποχής της, όπως οι Χρήστος Χαιρόπουλος, Μιχάλης  Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Τάκης Μωράκης, Γιώργος Μουζάκης, Μίμης Πλέσσας, Πάνος Βισβάρδης και πλήθος άλλων εξαίσιων μουσικών και στιχουργών.

Την περίοδο της Κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Έκρυβε αγωνιστές, βοηθούσε διωκόμενους συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια στα πλαίσια της αλληλεγγύης και τραγουδούσε στα νοσοκομεία.

Έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός φέρει την υπογραφή της στον στίχο, ενώ, παράλληλα, συνέγραψε και πολλά βιβλία. Σημαντικό είναι το μεταφραστικό της έργο, όπου, μεταξύ άλλων, μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας, έζησε στη Χιλή, όπου δίδαξε ως  Καθηγήτρια Φωνητικής στο Ωδείο και Καθηγήτρια της Ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο. Σημαντικό σταθμό στη ζωή της αποτέλεσε ή γνωριμία της με τον σπουδαίο Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα, του οποίου μετέφρασε στα ελληνικά το κορυφαίο έργο «Κάντο Χενεράλ». Από τον γάμο της με τον Γιώργο Χαλκιαδάκη γεννήθηκε μία κόρη, η γνωστή τραγουδίστρια Λήδα Χαλκιαδάκη.

«Θαυμασμός, εκτίμηση και μια κεραυνοβόλα αγάπη»

«Τη Δανάη τη γνώρισα αρχές του 1990» σημειώνει ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. «Τα συναισθήματά μου, όταν την αντίκρισα για πρώτη φορά, ήταν θαυμασμός, εκτίμηση και μια κεραυνοβόλα αγάπη γι’ αυτήν, εξαιτίας της ανθρώπινης πλευράς της και, κυρίως, της σεμνότητάς της. Η Δανάη Στρατηγοπούλου δεν υπήρξε μόνο η  σπουδαία τραγουδίστρια που άφησε εποχή, αλλά και η δυνατή αγωνίστρια που κινδύνεψε πολλές φορές για την ελευθερία του λαού μας. Θυμάμαι να μου λέει, όταν συζητούσαμε με φίλους στη Ραφήνα, ότι δεν επιθυμούσε να την αναφέρουν άλλο ως “τραγουδίστρια”, αλλά ως “συγγραφέα”, γιατί έτσι πλέον ένιωθε. Ως επί το πλείστον, την ενδιέφεραν τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, η δε κρίση της ήταν πάντοτε σαφής, τεκμηριωμένη και αψεγάδιαστη.

Αισθάνομαι ευλογημένος που είχα την τιμή να τη γνωρίσω και, κυρίως, γιατί διδάχτηκα πολλά από την ελεύθερη και γενναία στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ζωής της. Σήμερα, λοιπόν, νιώθω ξεχωριστή συγκίνηση που το θεατρικό εγχείρημα “Δανάη” πραγματώνεται, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της».

«Το ταξίδι μου μαζί της ήταν ξεχωριστό»

Με τη σειρά του, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Χατζηπαπάς, σημειώνει: «Είναι γνωστή η δυσκολία που ενυπάρχει σε έργα με βιογραφική θεματολογία, όταν φιλοδοξούν να ανεβούν στο θεατρικό σανίδι. Η Δανάη Στρατηγοπούλου, μια εξέχουσα προσωπικότητα του 20ού αιώνα που χάραξε με τη δυναμική παρουσία της τα καλλιτεχνικά και πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας και της δεύτερης πατρίδας της, της Χιλής, αποτέλεσε για μένα μια ενδιαφέρουσα θεατρική πρόκληση. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια μουσικοθεατρική όσμωση, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα κύρια στοιχεία της γυναίκας αυτής, που, εκτός της καλλιτεχνικής της διαδρομής, έζησε και βίωσε καταστάσεις επικίνδυνες, λόγω της ανθρωπιστικής και αλληλέγγυας δράσης της κατά την περίοδο της Κατοχής.

Το ταξίδι μου μαζί της ήταν ξεχωριστό και οι εκπλήξεις συνεχόμενες, καθώς, μέσα από τη ζωή της, αναδύονταν πράγματα που ενδυνάμωναν την αναγκαιότητα μιας συνθετικής διαδικασίας. Μια ισχυρή προσωπικότητα που προσπάθησα σκηνοθετικά να απεικονίσω όσο το δυνατόν το ελεύθερο πνεύμα της».

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, σκηνοθεσία - εικαστική επιμέλεια - φωτισμοί: Νίκος Χατζαπαπάς, επιμέλεια κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη, ήχος: Κώστας Μπαμπούλας, φωτογραφία: Αιμίλιος Πέτρου, styling: Αλέξανδρος Κουμιώτης, αφίσα: Δήμητρα Μπουλούζου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Γιάννα Ακριβού, marketing: Ράνια Παπαδοπούλου, παραγωγή: Labillusions. Ερμηνεία: Κατερίνα Βαρδακαστάνη, στο πιάνο: ο Κώστας Χαδούλης.

Πληροφορίες

Πολυχώρος «Εκστάν»: Καυτατζόγλου 5 - Πατήσια, τηλ. επικοινωνίας και κρατήσεων: 213 0210339 και 6947 970172. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (γκρουπ), 5 ευρώ (φοιτητές και άνεργοι).

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή