Βραβείο Διεθνούς Αριστείας για το ΚΠΙΣΝ

Από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 20:07
UPD:20:08
Nikos Karanikolas

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συγκαταλέγεται στους νικητές των Βραβείων Διεθνούς Αριστείας 2018 (Award for International Excellence) του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA).

Τα διεθνούς σπουδαιότητας αυτά βραβεία που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ, απονέμονται κάθε δύο χρόνια και αναγνωρίζουν τα πιο επιδραστικά και σημαντικά νέα κτήρια που κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, τους αρχιτέκτονες που τα έχουν σχεδιάσει αλλά και εκείνους που τα οραματίστηκαν και προχώρησαν στην υλοποίησή τους.

Το RIBA ιδρύθηκε το 1834, αποτελεί πλέον έναν διεθνή επαγγελματικό οργανισμό που αριθμεί περισσότερα από 44.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Υποστηρίζει τη δημιουργία καλύτερων κτηρίων, τη βελτίωση κοινοτήτων και τη μέριμνα για το περιβάλλον μέσα από την αρχιτεκτονική.

NIKOS KARANIKOLAS

Όπως αναφέρει το RIBA στο αιτιολογικό κείμενο της βράβευσης του ΚΠΙΣΝ, «αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Αθήνα. Είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένο καθώς το έχει ήδη αγκαλιάσει το γενικό κοινό, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό πολιτών σε ένα υπέροχο πάρκο και δύο εγκαταστάσεις διεθνούς επιπέδου».

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο BETAPLAN, το ΚΠΙΣΝ είναι ένας περιβαλλοντικά βιώσιμος, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το έκτασης 170 στρεμμάτων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

YIORGIS YEROLYMBOS

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τον Φεβρουάριο του 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό, το ΚΠΙΣΝ στοχεύει να αποτελέσει τον κοινό μας τόπο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και όπου το κάθε άτομο έχει πρόσβαση στη μάθηση, στις τέχνες και σε εκδηλώσεις και δράσεις που εμπνέουν και ενθαρρύνουν το κοινό να δραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά.

Συνολικά βραβεύθηκαν 20 κτήρια σε 16 χώρες. Αυτή η αναγνώριση συνεπάγεται επίσης ότι το ΚΠΙΣΝ συγκαταλέγεται και στις υποψηφιότητες για το μεγάλο βραβείο RIBA International Prize 2018 που θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή