Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Σε εκκρεμότητα 220.000 συντάξεις και εφάπαξ

«Σε αναμονή έως και δύο χρόνια για την έκδοση κύριων συντάξεων»
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 12:53
UPD:12:54

Όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, «σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ».

A- A A+

«Καμπανάκι» για τη «δραματική κατάσταση» που αντιμετωπίζουν χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, λόγω της «σοβαρής καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων« κρούει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, «σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ». Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται – σύμφωνα με την ανακοίνωση - στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο ταμεία). Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα τρία χρόνια, όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

«Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις» τονίζει.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, «χαρακτηριστικό της αδράνειας- εκτός από  την απουσία ηλεκτρονικών υποδομών και δεδομένων- είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες  ασφαλισμένων ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου.

«Έτσι εδώ και 23 μήνες από την ψήφιση του 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο  δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ  και στην συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων  επικουρικών συντάξεων» εξηγεί, σημειώνοντας πως «ήδη πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων» και προαναγγέλλοντας πως «το ΕΝΔΙΣΥ σχεδιάζει να προσφύγει σε ένδικα μέσα»

Το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει παράλληλα ότι η καταβολή των συντάξεων του μήνα Μαΐου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Απριλίου με την διαδικασία να ολοκληρώνεται έως την Πέμπτη 3 Μαΐου.

Αναλυτικά:

  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 02 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 02 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 28 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
  • Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Μαΐου 2018 ημέρα Πέμπτη.
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή