Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη μεταρρύθμιση στους σιδηροδρόμους εν μέσω απεργιών

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 18:42
UPD:18:43
REUTERS/STEPHANE MAHE

Το κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση και με ευρεία πλειοψηφία, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στους εθνικούς σιδηροδρόμους (SNCF), με νομοσχέδιο το οποίο καταργεί το κρατικό μονοπώλιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 454 υπέρ έναντι 80 κατά. Εκτός από τους βουλευτές της κεντρώας κυβερνητικής πλειοψηφίας (LREM και MoDem), το υπερψήφισαν οι περισσότεροι βουλευτές των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων, ενώ κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα (Νέα Αριστερά - Σοσιαλιστικό Κόμμα, ΓΚΚ και Ανυπότακτη Γαλλία) το καταψήφισαν. 29 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί προς ψήφιση και από τη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου, τον Μάιο. Το υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργία, την τέταρτη 48ωρη το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης των SNCF, θα κινηθούν μία στις τρεις υπερταχείες και δύο στα πέντε τρένα του προαστιακού.

Στα διεθνή δρομολόγια, θα γίνουν κανονικά τέσσερα στα πέντε Eurostar, ενώ τα Thalys θα κινηθούν «σχεδόν κανονικά».

Η απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα CGT, Unsa και CFDT θα αρχίσει απόψε στις 22.00 το βράδυ και θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Η πέμπτη απεργία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει το βράδυ της Κυριακής.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή