Επιμένει να μιλάει και να προειδοποιεί

«Κάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη, στο Από Μηχανής Θέατρο
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 08:00
Nikos Pandazaras

Εμπνευσμένο από την ιστορία της μυθολογικής Κασσάνδρας, το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, «Κάσσυ», το οποίο απέσπασε το  Γ΄ Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μονοδράματος για τη διετία 2006 - 2008 που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και την UNESCO, παρουσιάζεται με πρωτοβουλία της ομάδας Anima, στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13), από τις 14 Απριλίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, για δέκα παραστάσεις.

NIKOS PANDAZARAS
Πιο αναγκαίες από ποτέ

Η «Κάσσυ» είναι ένας αρχαιόθεμος μονόλογος. Με βάση την τραγική Κασσάνδρα, διερευνά την τραγωδία του ανθρώπου, που ενώ ξέρει τις συνέπειες συγκεκριμένων επιλογών του, εντούτοις δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις εμποδίσει. «Να μην μπορείς να βρεις το δίκιο σου, να μην μπορείς να προστατεύσεις αυτούς που αγαπάς, να μην μπορείς να σώσεις το σπίτι σου, να μην μπορείς να πείσεις κανέναν…» λέει η Κάσσυ.  Παρ’ όλα αυτά, επιμένει, με όπλο τον λόγο.

NIKOS PANDAZARAS

Η Κάσσυ είναι η γυναίκα - λάφυρο του Αγαμέμνονα. Η  αποκλεισμένη από τον δημόσιο (αντρικό) λόγο, η οποία επιμένει να μιλάει και να προειδοποιεί. Ο Ανδρέας Φλουράκης επιμένει να διερευνά  τη δυναμική των αρχαίων μύθων μέσα στο μεταμοντέρνο τοπίο της παγκοσμιοποίησης και να ανασκάπτει τον τρόμο μέσα στις «φαντασμαγορίες» της σύγχρονης συνείδησης. Η μετανάστευση, οι οικολογικές καταστροφές, οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες φτιάχνουν τη δυστοπία του μέλλοντος και κάνουν την Κάσσυ και τις προειδοποιήσεις της πιο αναγκαίες από ποτέ.

Μεγάλης σημασίας για την εποχή που διανύουμε

Στην παράσταση, τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτιδες διαφορετικών γενεών ενώνονται, για να σκηνοθετήσουν τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς, ώστε να σηματοδοτηθεί η δύναμη της συνεργασίας, αλλά και η καλλιτεχνική ανάληψη της πρόκλησης να δομηθεί μια ενιαία παράσταση με καλλιτεχνική ελευθερία, αλλά και συναντίληψη. Πρόκειται για μία χειρονομία μεγάλης σημασίας για την εποχή που διανύουμε.

Η βάση του εγχειρήματος αυτού είναι ένας αρχαιόθεμος μονόλογος, πιστεύοντας στην πρόκληση του αναστοχασμού και της μεταγραφής των κειμένων του αρχαίου ελληνικού δράματος στη σύγχρονη νεοελληνική θεατρική γραφή.

NIKOS PANDAZARAS
Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθέτιδες (αλφαβητικά): Κίρκη Καραλή, Λίλλυ Μελεμέ, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Κυριακή Σπανού, ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μυρτώ Αλικάκη, Αμαλία Αρσένη, Φαίη Ξυλά, Λένα Ουζουνίδου, σκηνικά - κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, μουσικό περιβάλλον: Τhe Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας, βίντεο: Ειρήνη Στείρου, παραγωγή: ομάδα Anima, τη φωνή της στην Ιφιγένεια δανείζει η Αλίκη Αλεξανδράκη.

NIKOS PANDAZARAS
Πληροφορίες

Από Μηχανής Θέατρο - Πάνω Σκηνή: Ακαδήμου 13 - Αθήνα, τηλ.: 210 5232097. Ημέρες και ώρες παραστάσεων έως 13 Μαΐου: Σάββατο: 18:00, Κυριακή: 22:00. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή