Η ηθική της μείωσης της ανισότητας

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 10:20
REUTERS/BERNADETT SZABO

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κόσικ Μπασού, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings

O Κόσικ Μπασού

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι συνέπειες των ανησυχητικά μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων μεταφέρονται στην πολιτική και την κοινωνία. Η οικονομική ανασφάλεια αποτελεί κινητήρια δύναμη πίσω από τις βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την άνοδο των φασιστικών στοιχείων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο σε Ουγγαρία και Πολωνία. Ακόμη και σε παλαιότερες δημοκρατίες, όπως οι ΗΠΑ, η οικονομική περιθωριοποίηση έχει οδηγήσει σε ενίσχυση των σοβινιστικών και εξτρεμιστικών ταυτοτήτων και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η επιδημία οπιοειδών.

Αυτές οι τάσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό. Όμως, σύμφωνα με τον Μπράνκο Μιλάνοβιτς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σημειώθηκε μεγάλη μετατόπιση μεταξύ 1988 και 2008. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «υψηλής παγκοσμιοποίησης», τα δύο τμήματα του κόσμου που έκαναν κέρδη ήταν το πιο εύπορο 1% στις πλούσιες και φτωχές χώρες και η μεσαία τάξη σε μερικές ασιατικές χώρες - συγκεκριμένα την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή