Βιωμένη ετεροτοπία σε μια «Έρημη χώρα - ΜΕΤΑ»

Χορογραφημένη εγκατάσταση του Σπύρου Κουβαρά, στο Σύγχρονο Θέατρο, από 13 έως και 15 Απριλίου
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 08:00
A- A A+

Υπογράφοντας την πρώτη τους δημιουργία επί ελληνικού εδάφους, ο χορογράφος - χορευτής Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748, που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2008, έχοντας πια ως έδρα τους την Αθήνα, παρουσιάζουν το νέο τους έργο, «Έρημη χώρα - ΜΕΤΑ», μια χορογραφημένη εγκατάσταση για πέντε χορευτές και μουσική σύνθεση, μια αλληγορία του πραγματικού, στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45 - Γκάζι), από τις 13 έως και τις 15 Απριλίου, στις 9.15 το βράδυ.

Ο διεθνής χορογράφος, με διακαλλιτεχνικές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και με το πείραμα CERN στην Ελβετία, δημιουργεί και αυτήν τη φορά ένα εικαστικό και χορογραφικό σύμπαν που προσεγγίζει την έννοια της ετεροτοπίας, όχι με τη συνθήκη του φουκωικού αποκλεισμού και του «κάπου εκτός», αλλά ως ένα ευρύ πεδίο ενδεχομενικοτήτων και μια συνεχή μετασχηματιστική διαδικασία του υπάρχοντος, μέσα στην απτή πραγματικότητα της επανάληψης, της κοινοτυπίας και του «εδώ και τώρα», στην οποία το υποκείμενο μπορεί παράλληλα να κατεργάζεται εν σπέρματι ένα επαναστατικό μέλλον και να βιώνει οργανικά ένα μεθοριακό παρόν.

Η παράσταση, αντλώντας υλικό από την «Έρημη χώρα» του Τ. Σ. Έλιοτ και από το αίσθημα έντονης αποστέρησης και απο - προσωποποίησης που διαποτίζει το έργο, διερευνά κοινές αναφορές του ποιήματος του συγγραφέα με το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, εστιάζοντας, όμως, κυρίως, στην έννοια του ΜΕΤΑ ως βιωμένη ετεροτοπία. Η εικαστική εγκατάσταση του έργου δεν αποτυπώνει κάποιον συγκεκριμένο τόπο - χρόνο, αλλά διαμορφώνει σταδιακά έναν μεταιχμιακό άχρονο (μη)τόπο σε μια φουτουριστική προκλητική διάθεση. Η χορογραφία δημιουργεί, ατμοσφαιρικά, μια αδιάκοπη μη γραμμική και ασυνεχή τελετουργία μετάβασης σε ένα μυθικό - ονειρικό πλαίσιο, στο οποίο η αλληλεπίδραση υποκειμένων/performers και υπερρεαλιστικών αντικειμένων είναι έντονη κατά τη διάρκειά της.

Στο «Έρημη χώρα - ΜΕΤΑ», μέσω μιας χορευτικής «μέθεξης», συντελείται προοδευτικά στο έργο μια εξομοίωση και απογύμνωση των ατόμων και δημιουργείται ένα αμφιλεγόμενο αίσθημα κοινότητας, ισοτιμίας και αμοιβαιότητας μεταξύ τους, που, ενώ δεν διακρίνεται από κάποιον ορισμένο στόχο, δρα ως κινητήριος δύναμη για κάτι νέο, συγκροτώντας μια εφήμερη «κοινωνία μέθεξης» (communitas), όπως την περιγράφει ο Βίκτωρ Τέρνερ. Σε αυτόν τον άχρονο (μη)τόπο και την αντι - δομή, οι χορευτές/τριες μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα κατώφλι «κάπου μεταξύ και ανάμεσα» (between and betwixt) στο πριν και το τώρα, στη λήθη και τη μνήμη, στην τρωτότητα και τη στιβαρότητα, στο τραύμα και την υπέρβασή του, υποδηλώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, το δυνητικό πέρασμα από κάτι που υπήρξε σε κάτι που (επ)έρχεται.

Με μια προσωπική χορογραφική γλώσσα

H ομάδα Synthesis 748, ιδρύθηκε στο Παρίσι, από τον χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά, αναπτύσσοντας διεθνή πορεία. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, Μουσεία και Φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή, Κολομβία και Λίβανο, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και έχοντας δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης.

Από το 2016, βάση και έδρα της ομάδας αποτελεί η Αθήνα. Η χορογραφική έρευνα και πρακτική του Σπύρου Κουβαρά συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου, με βασικούς άξονες τη γλυπτική απτότητα των σωμάτων, την παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και την αισθητική ακρίβεια. Το κινητικό λεξιλόγιο της ομάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας, η οποία αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και, ενίοτε, παίρνει μια υβριδική μορφή.

Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από τη δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από τη δημιουργία καταστάσεων και πεδίων που ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο. Τα έργα της ομάδας κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένου installation, προβάλλοντας, ενίοτε, το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα.

Ταυτότητα παράστασης

Ιδέα - χορογραφία - εικαστική εγκατάσταση: Σπύρος Κουβαράς, δραματουργία: Ναταλία Κουτσούγερα, μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουβαράς, σχεδιασμός φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος, οργάνωση παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη, φωτογραφίες και video credits: Γιώργος Μπακάλης, παραγωγή: Synthesis 748. Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δημιουργήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Performers: Στέλλα Δημητρακοπούλου, Έλλη Αβραάμ Ρέπα, Alexandra Rogovska, Γιώργος Μιχελάκης, Σπύρος Κουβαράς.

Πληροφορίες

Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας: Ευμολπιδών 45 - Γκάζι (μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3464380 και 6977 545994. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (προπώληση, ανέργων, φοιτητών, ατέλειες, μέλη του ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ, + 65, ΑΜΕΑ). Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου (καθημερινά: 17:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: viva.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή