Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 21:52
UPD:23/03/2018 08:39
Eurokinissi/EUROKINISSI

Να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας κάλεσε την Τουρκία ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο EPP TV, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αλλά και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

«Η Τουρκία οφείλει να καταλάβει ότι εάν θέλει να έχει μια καλή και αμοιβαίως επωφελή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά  και με τους γείτονές της, πρέπει να σέβεται όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και αυτό δεν το έχουμε δει να συμβαίνει», πρόσθεσε. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα να είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Όπως είπε, «πρέπει επίσης η Τουρκία να καταλάβει ότι, προκειμένου αυτή η σχέση να είναι αμοιβαία επωφελής, θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιου είδους ενέργειες» και υπογράμμισε ότι «η αρχή πρέπει να γίνει με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες».

ΝΈΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ

Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως μακροπρόθεσμα πρέπει να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως τόνισε, την ίδια στιγμή οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν με τους γείτονές τους, σημειώνοντας πως αυτό αφορά τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την Αλβανία.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης συζήτησης για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, για ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της μέσω της ενδυνάμωσης της τραπεζικής ένωσης αλλά και για έναν ειδικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τα μέσα του 2019. Όπως εξήγησε, θα γίνει μια εξισορρόπηση προτεραιοτήτων. «Θα ήθελα να δω περισσότερα κονδύλια να κατανέμονται όχι μόνο για την καινοτομία αλλά επίσης και για την ασφάλεια και τη φύλαξη των συνόρων, χωρίς, ωστόσο, να παραμελούμε τις παραδοσιακές αρμοδιότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως την πολιτική συνοχής», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή