Λονδίνο: Συνθήκες φυλακής σε κέντρο μεταναστών

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 10:07
UPD:10:13
INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Φωτογραφία αρχείου

Έγκλειστοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες που θυμίζουν φυλακές ζουν μετανάστες σε κέντρο κράτησης στο Λονδίνο, όπως καταγγέλλει έκθεση της βρετανικής υπηρεσίας ελέγχου, στην οποία τονίζεται ότι πρόσφυγες δένονται συστηματικά με χειροπέδες.

Μετά την επίσκεψή τους στο κέντρο κράτησης Χάρμοντσγουόρθ, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου και παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αξιωματούχοι της υπηρεσίας κατήγγειλαν ότι κάποιοι μετανάστες κρατούνται «για πάρα πολύ καιρό». «Στην αρχή του ελέγχου 23 είχαν κρατηθεί για περισσότερο από έναν χρόνο, μάλιστα ένας μετανάστης κρατούνταν επί τεσσεράμισι χρόνια», υπογράμμισαν.

Ο επαναπατρισμός των μεταναστών αυτών στις χώρες καταγωγής τους έχει αποτύχει «για διάφορους λόγους», διευκρινίζουν, επικαλούμενοι κυρίως «τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, την απουσία εγγράφων ή την παραβατική συμπεριφορά» κάποιων μεταναστών.

Η υπηρεσία αναφέρεται επίσης στις «αποτυχίες» του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο για παράδειγμα «χρειάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο για να απαντήσει σε ένα αίτημα παροχής ασύλου».

«Οι μετανάστες κατέληξαν να κρατούνται για εξαιρετικά μακρές χρονικές περιόδους εξαιτίας της απουσίας χρονικού ορίου στη διάρκεια κράτησης», επεσήμανε ο Πίτερ Κλαρκ, διευθυντής της υπηρεσίας.

Ο ίδιος κατήγγειλε τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης, «που μοιάζουν με αυτές μιας φυλακής». Αναφέρθηκε μάλιστα στην παρουσία ψύλλων, ποντικιών, στη διακίνηση ναρκωτικών και στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες δένονται συστηματικά με χειροπέδες «χωρίς να υπάρχει προφανής κίνδυνος».

Απαντώντας στην έκθεση το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι «έχει δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» στο κέντρο κράτησης αυτό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή