Το ελληνικό παράδειγμα και η ιταλική περίπτωση

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 09:28
UPD:09:28
REUTERS/Alessandro Bianchi

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr

Η Ελλάδα φιγουράρει και πάλι στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας. Η θλιβερή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και η άκρως ανησυχητική των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάνουν τον γύρο του κόσμου με γλαφυρούς τόνους στις ανταποκρίσεις των ξένων μέσων. 

Επιστρέφουμε, όμως, στην επικαιρότητα και μέσω… Ιταλίας. Και αυτό ίσως πρέπει να προβληματίζει εξίσου. Γιατί οι αναφορές και οι συγκρίσεις έχουν να κάνουν με τους φόβους να μη γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ… Ελλάδα. Σε νέα έκθεσή της η Citi προειδοποιεί ότι μετά τα αποτελέσματα της κάλπης -που μάλλον δεν πρέπει να εκπλήσσουν- η Ιταλία θυμίζει… Ελλάδα του 2015. Η πολιτική αναταραχή, ο έντονος ευρωσκεπτικισμός, η αβεβαιότητα για τα όσα έρθουν είναι όλα εδώ. 

Τη σύγκριση, όμως, τροφοδοτεί και ο ίδιος ο ιταλικός επιχειρηματικός κόσμος. Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Pirelli, Mάρκο Τρονσέτι Προβέρα, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι έχουμε αναδειχθεί σε παράδειγμα προς αποφυγή. «Ο νέος ηγέτης της χώρας θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες, που θα φέρουν την τρόικα στη χώρα μας, όπως έγινε με την Ελλάδα» προειδοποιεί και συνεχίζει:

«Οκτώ χρόνια συνεχούς κρίσης στην Ελλάδα μας έχουν διδάξει ένα μάθημα, που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Τα όνειρα είναι γοητευτικά, αλλά η πραγματικότητα πρέπει να χτίζεται μέρα με τη μέρα, με όραμα μεν, ρεαλισμό δε». 

Το εάν και πόσοι έχουν πράγματι μάθει το μάθημα, αμφίβολο. Υπάρχει βέβαια και ένα ακόμη μάθημα από Ελλάδα και Ιταλία. Όταν η κάλπη μιλάει, κανείς δεν μπορεί να την αγνοεί.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή