Στην Καμπούλ ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 09:01
UPD:09:19
REUTERS/STAFF

Στην Καμπούλ έφθασε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις. Η επίσκεψή του στην αφγανική πρωτεύουσα δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε πως η Ουάσιγκτον έχει «ενδείξεις» πως υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των Ταλιμπάν για το ενδεχόμενο συνομιλιών, ώστε να υπάρξει ειρήνευση και να τερματιστεί ο πόλεμος, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πάνω από 16 χρόνια.

«Έχουμε αντιληφθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους των Ταλιμπάν», είπε σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την προσγείωσή του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι πρότεινε στους Ταλιμπάν συνομιλίες χωρίς κανέναν όρο στους Ταλιμπάν, κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν σημαντική χειρονομία από πλευράς του. Ο Μάτις διευκρίνισε πως κάποιες από τις ενδείξεις αυτές υπήρχαν ήδη πριν ο Γάνι κάνει αυτήν την πρόταση.

«Μπορεί να μην είναι όλοι οι Ταλιμπάν» που θα εγκρίνουν τη διαδικασία, «αυτό μπορεί να απέχει πολύ. Αλλά υπάρχουν στοιχεία των Ταλιμπάν που σαφώς ενδιαφέρονται για συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή