Το αλφάβητο του επιχειρείν

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 09:47
UPD:09:47
EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Από την έντυπη έκδοση

Του Καουσίκ Μπασού, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell

Ο Καουσίκ Μπασού

Η ετήσια Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Επιχειρείν (Doing Business- DB) είναι ίσως η πιο γνωστή δημοσίευσή της. Είναι επίσης η πλέον αμφιλεγόμενη και με τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης για το 2018 τον περασμένο Οκτώβριο η αντιπαράθεση για αυτήν χτύπησε κόκκινο, με ορισμένους επικριτές να κατηγορούν την τράπεζα για συσκότιση, παραποίηση δεδομένων και πολιτική χειραγώγηση. 

Είχα στενή εμπλοκή στην Έκθεση Doing Business από το 2012 έως το 2016 και έτσι έπρεπε να αποφύγω τη συμμετοχή στη δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα. Τώρα, όμως, μία επανεξέταση του δείκτη DB και της ετήσιας Έκθεσης αξίζει τον κόπο. 

Γνώρισα για πρώτη φορά την DB όταν ήμουν σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης και αναζητούσα σε αυτήν ιδέες για το πώς να περιοριστεί η διαβόητη γραφειοκρατία της Ινδίας. Όταν λοιπόν εντάχθηκα στην Παγκόσμια Τράπεζα και έμαθα ότι θα είχα την εποπτεία της ομάδας DB, ήταν σαν από τακτικός θαμώνας εστιατορίου να έπρεπε να αναλάβω την εποπτεία της κουζίνας. 

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή