Κυρ. Μητσοτάκης: Απάντηση στη δειλία σας η πρότασή μας για Προανακριτική

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 18:47
UPD:09/03/2018 00:15
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η δική μας πρόταση γίνεται και για να απαντήσουμε στη δική σας δειλία, διότι περί δειλίας πρόκειται να εξαιρέσετε τους δικούς υπουργούς από τον έλεγχο», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του κόμματός του για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η εξεταστική για την υπόθεση Novartis θα έπρεπε να είναι μία και να εξετάσει όλες τις περιόδους και όλες τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «εφόσον η κυβέρνηση εξαίρεσε τους δικούς της υπουργούς», είναι μονόδρομος η σύσταση δύο επιτροπών.

Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως «όταν κατάλαβε ότι κατέρρευσε η μεθόδευση περί ποινικών ευθυνών, μίλησε για πολιτικές ευθύνες» και συμπλήρωσε ότι «τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές». «Και επειδή χθες ήμουν στη Ρόδο, σας προκαλώ: Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης», συμπλήρωσε. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «δεν υπάρχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τυχοδιωκτισμό.

«Μην τολμήσετε να κλείσετε άρον άρον την επιτροπή για την υπόθεση Novartis»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να κλείσει άρον άρον την επιτροπή για την υπόθεση Novartis, αλλά να αφήσει να λάμψει η αλήθεια και να φανεί το βάθος της σκευωρίας». «Κρύβεστε στην υπόθεση της Novartis και δεν αφήνετε να πέσει φως στο σκοτάδι που εσείς έχετε ρίξει στην υπόθεση», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι το μόνο που επιθυμεί, είναι να παράγει ένταση και διχασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής «όπως έχει αρνηθεί στο παρελθόν τη σύσταση κάθε επιτροπής, Εξεταστικής ή Προανακριτικής, που έχουμε προτείνει».  Επεσήμανε ότι «εμείς ως Ν.Δ. έχουμε υπερψηφίσει όλες τις προτάσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ ακόμη και για την υπόθεση της Novartis, είπαμε ότι θέλουμε να υπάρξει έρευνα αλλά έρευνα μέχρι το τέλος». Εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση ότι επιθυμεί «να μην εξεταστούν οι μάρτυρες, ακόμα και με κουκούλες», γιατί «φοβάται ότι αν γίνει αυτό θα καταρρεύσει με παταγώδη τρόπο η υπόθεση».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, διερωτήθηκε: «Για εσάς δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε ποιους ελέγχους κάνατε; Ποιο κύκλωμα ξηλώσατε; Γιατί δεν προχωρήσατε σε αγωγή κατά της Novartis ζητώντας αποζημίωση; Ποιες άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ελέγξατε; Δεν κάνατε απολύτως τίποτα». Είπε επίσης ότι ο αριθμός των συνταγών αυξήθηκε σχεδόν 50%, από τις 5,3 εκατ. μηνιαίως το 2014, σε 6,3 εκατ. το 2016, συνεχίζοντας να έχουν ανοδική τροχιά και το 2017.

Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «μια τολμηρή κίνηση», ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης για συγκρότηση Προανακριτικής, προκειμένου να δείξει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τον κάλεσε να πάρει θέση: «Πρέπει ή δεν πρέπει, κ. Τσίπρα η επιτροπή για τη Novartis να καλέσει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες να έρθουν να καταθέσουν;».

«Απαράδεκτη η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών»

Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κράτησή τους στην Τουρκία «είναι απαράδεκτη και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Αισθάνεστε ακόμη ευχαριστημένος με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα;», διερωτήθηκε και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι άφησε να επικρατήσει ένα κλίμα εφησυχασμού, ενώ όπως είπε, η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται συνεχώς.

«Να προχωρήσετε άμεσα στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας»

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών που έχουν διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα», όπως πρόσθεσε.

Έκανε επίσης λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. «Αυτό δείξατε από το θέμα των Σκοπίων μέχρι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε, δε, ότι «είμαστε φιλειρηνικός λαός αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανέναν σαν αδυναμία» και υπογράμμισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής Γης».

«Διαπραγματεύεστε με τρομοκράτες»

Ο αρχηγός της Ν.Δ., με αφορμή την απόφαση για μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας στις φυλακές Κορυδαλλού, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται με τρομοκράτες.

Είπε επίσης ότι, «με την αλλαγή της κυβέρνησης, το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί, ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή