Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά η ημερίδα για το Interior Design & την αρχιτεκτονική ΕΣΩ

Tην Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 στη μεγάλη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση με εκλεκτούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό!
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 11:14
UPD:11:37
aph

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά η ημερίδα για το Interior Design & την αρχιτεκτονική ΕΣΩ, την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 στη μεγάλη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση με εκλεκτούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Η ημερίδα ΕΣΩ συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής δημιουργικής σκηνής, και έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος θεσμός προβολής στην Ελλάδα για τις τέχνες του σχεδιασμού. Παρουσιάστρια της ημερίδας ήταν η Μάγδα Σγουρίδη (αρχιτέκτονας).

Θεματικές ενότητες όπως: Internet Sensation, Αρχιτεκτονική και η Πόλη, Σχεδιασμός Κατοικιών και Ξενοδοχείων, Βιομηχανικός Σχεδιασμός, αλλά και Έργα Μικρής και Μεγάλης Κλίμακας απασχόλησαν τις ομιλίες του συνεδρίου.

Την έναρξη έκανε ο κ. Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και εμπνευστής του κινήματος Κάθε Σάββατο στην Αθήνα που μίλησε για “το παρόν και το μέλλον της Αθήνας: Η Αθήνα σήμερα είναι μία πόλη σε μετάβαση”. παρουσίασε την επικοινωνιακή δύναμη των αρχιτεκτονικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της πόλης και τις δυνατότητες της Αθήνας που συστηματικά αγνοεί τα πλεονεκτήματά της.

Αμέσως μετά, ο Λαέρτης-Αντώνιος Βασιλείου, ιδρυτής των γραφείων OPA Open Platform for Architecture (2014) & LAAV Architects (2016) μέσω της ομιλίας του με τίτλο Internet Sensation: From Zero to Hero μας περιέγραψε τη διαδρομή του στον ψηφιακό και πραγματικό χώρο. Ανέλυσε τον πεντάλογο της διατήρησης ενός "Internet Sensation", ενώ διηγήθηκε συνοπτικά μικρές και μεγάλες στιγμές της διαδρομής που ξεκίνησε το 2015 με το διεθνές φαινόμενο Casa Brutale και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Παύλος Χατζηαγγελίδης, η Ελευθερία Φατσέα και η Θεοδώρα Παπαδοπούλου παρουσίασαν τα εργαλεία σύνθεσης και απόδοσης των προτάσεων του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 architecture μέσω της παρουσίασης επιλεγμένων έργων και της ανάλυσης της μεθοδολογίας και της προσέγγισης της γεωμετρίας, της υλικότητας και της αλληλεπίδρασης με το φως.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Κτενάς του γραφείου Nikos Ktenàs architecture πραγματοποίησε μια αναδρομή στο έργο του, αλλά και τις ιδέες και έννοιες που το διέπουν. Παρουσίασε σημαντικές στιγμές στην αρχιτεκτονική, αλλά και ακαδημαϊκή του πορεία και έκλεισε την ομιλία του με το πρόσφατα βραβευμένο έργο του με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2013 – 2017 από το ‘ΕΙΑ’ – Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής,  ‘Inside Out’, αναλύοντας τις βασικές αρχές του.

Με την επιμέλεια της   SGT S.A. PRODEXPO  διακεκριμένοι ομιλητές όπως

APH

Οι Χάρης Σιγανός Executive Director, Zeus International -Wyndham Hotels, η Nαταλία Στράφτη Chief Operating Officer Grivalia Properties, η Νένη Σπάρτση Schema 4 architects και η Όλγα Ίτσιου, Technical Director της DIMAND ανέπτυξαν συζήτηση με θέμα:  «Η νέα όψη της πόλης, Ευκαιρίες και Προκλήσεις», παρουσιάζοντας τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Αθήνα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί  το ενδιαφέρον για τη δημιουργία μιας ζωντανής και βιώσιμης Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Λίγο πριν το τέλος, στην σκηνή βρέθηκαν οι Luke Pearson και Tom Lloyd, ιδρυτές και διευθυντές του λονδρέζικου Design studio PearsonLloyd, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα χάρη στην πρόσκληση από την εταιρεία Inmind, Platinum Sponsor της εκδήλωσης και αναφέρθηκαν στο ρόλο του Design σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών.

Οι καλεσμένοι της εκδήλωσης είχαν, επίσης, την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την επερχόμενη συνεργασία του Archisearch και της εταιρείας DEMAND SA που θα φέρουν στην Ελλάδα, τον Απρίλιο για πρώτη φορά, το Architecture and Design Film Festival, το οποίο διοργανώνεται ήδη με επιτυχία εδώ και 8 χρόνια στη Νέα Υόρκη και αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, αλλά και στο εξωτερικό. Στην ημερίδα προβλήθηκαν 2 ταινίες μικρού μήκους: Ice Cube Celebrates The Eames, όπου ο άπερ Ice Cube εξηγεί την αγάπη του για την αρχιτεκτονική και πώς το έργο των αναγνωρισμένων αχιτεκτόνων Charles και Ray Eames τον εμπνέουν και Machine for Life,  με “πινελιές” της δεκαετίας του ’60 και των σχεδίων και ιδεών της “μηχανής” του Le Corbusier.

Η ψηφιακή εφαρμογή Conferience για tablets και smartphones που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από το κοινό για την απεύθυνση ερωτήσεων προς τους ομιλητές επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον όσων παρευρέθηκαν στην ημερίδα την 1η Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το archisearch.gr θα δημοσιεύσει στο προσεχές διάστημα τις απαντήσεις των ομιλητών στις ερωτήσεις του κοινού και όλες τις παρουσιάσεις στο vimeo.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα και: www.esw.gr

Όλες οι φωτογραφίες της ημερίδας ΕΣΩ 2018 - https://we.tl/TISv8cJFsG

Προτεινόμενα για εσάς