Τουρκία: Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 15:33
UPD:17:52
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/

Το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα των Ελλήνων στρατιωτικών κατά της προφυλάκισης και έτσι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Την είδηση μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το CNN Turk και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου. Πάντως, σήμερα ο εισαγγελέας παρείχε στις οικογένειες άδεια να επισκεφθούν τους δύο αξιωματικούς, που είναι προφυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανουπόλεως.

Οι συνήγοροι του υπολοχαγού του Μηχανικού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Μηχανικού (ΕΠΟΠ) Δημήτρη Κουκλατζή είχαν υποβάλει αίτημα κατά της προφυλάκισής τους. Σημειωτέον, η Ελληνίδα πρόξενος είχε προτείνει να συνεχιστεί η κράτησή τους στον ελληνικό προξενείο και αυτό διότι οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στις φυλακές γιατί δεν είχαν εστία διαμονής στο τουρκικό έδαφος.

Νωρίτερα, εξερχόμενοι του δικαστηρίου οι δύο συνήγοροι είχαν δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος: Με την κατηγορία της παράνομης εισόδου

Την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη αντιμετωπίζουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» δήλώσε:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

»Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». 

Τι φέρονται να κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με τον τουρκική εφημερίδα Birlik, κατά την απολογία τους οι δύο στρατιωτικοί ανέφεραν ότι στη διάρκεια της περιπόλου τους, ακολουθούσαν κάποια ίχνη στο έδαφος, τα οποία και φωτογράφησαν, ώστε να τα δείξουν στους ανωτέρους τους. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. 

«Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε σκόπιμα τα σύνορα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω της κακοκαιρίας», φέρεται να κατέθεσαν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι Έλληνες στρατιωτικοί ανέφεραν στην απολογία τους ότι το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά και πως όταν είδαν ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι άρχισαν να τα ακολουθούν, νομίζοντας ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή