Προφυλακίστηκαν και θα δικαστούν στην Τουρκία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

«Για παράνομη είσοδο και κατασκοπεία», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 17:22
UPD:19:08
www.birlikgazetesi.net
A- A A+

Για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο στην Τουρκία θα δικαστούν οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο και προφυλακίστηκαν, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Στο Πεντάγωνο ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεθς από το μεσημέρι της Πέμπτης, έκανε γνωστό κυβερνητικός αξίωματούχος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

EURONEWS

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Φ. Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σύντομα

Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σε επικοινωνία που είχαν. 

Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Σημειώνεται ότι χθες στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Δ. Τζανακόπουλος: Απολύτως τυπικό το όλο θέμα

Αναφερόμενος στο περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και είχε χαρακτηρίσει το όλο θέμα απολύτως τυπικό.

«Αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Οοόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας» είχε αναφέρει.

Σημειωτέον, σε κυβερνητικό επίπεδο το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Άμυνας.

Γ. Κουμουτσάκος: Άμεση διευθέτηση του ζητήματος

Την ανάγκη «άμεσης διευθέτησης του ζητήματος» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος «και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα».

«Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε ο τομεάρχης της Ν.Δ..

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή