Καταλονία: Ψήφισμα του τοπικού κοινοβουλίου κατά Μαδρίτης και υπέρ Πουτζντεμόν

Πιθανό, ωστόσο, τα αποσχιστικά κόμματα να προτείνουν άλλο πρόσωπο για τοπικό πρωθυπουργό
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 19:08
UPD:02/03/2018 08:35
REUTERS/STRINGER

Η πλειοψηφία στο τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο, η οποία υποστηρίζει την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία, κατήγγειλε την κεντρική ισπανική κυβέρνηση για «αυταρχισμό» και τόνισε ότι, σύμφωνα με την ίδια, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι ο μόνος νόμιμος υποψήφιος για τη θέση του τοπικού πρωθυπουργού.

Το ψήφισμα έρχεται ενώ στην επαρχία διεξάγονται ακόμη διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση τοπικής κυβέρνησης, με κομβικό πρόβλημα εκείνο του επικεφαλής της.

Το κοινοβούλιο εξέφρασε την θετική του στάση έναντι της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από το Βασίλειο της Ισπανίας, ωστόσο δεν επικυρώνει την αποτυχημένη ανακήρυξη ανεξαρτησίας της 27ης Οκτωβρίου του 2017.

Η βραχύβια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης οδήγησε τη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου της Ισπανίας, μετά από πρόταση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, να αποπέμψει την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, να εκχωρήσει στην κεντρική κυβέρνηση την απευθείας διακυβέρνηση της επαρχίας και τελικά σε πρόωρες τοπικές εκλογές, στις οποίες όμως τα αυτονομιστικά - αποσχιστικά ρεύματα κέρδισαν και πάλι - ισχνή έστω - κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

EURONEWS

Η Καταλονία παραμένει έκτοτε χωρίς τοπική κυβέρνηση, καθώς τα αποσχιστικά ρεύματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν στον επικεφαλής της και ο βασικός υποψήφιος στον οποίο θα μπορούσαν να συγκλίνουν, Κάρλες Πουτζντεμόν, έχει αυτοεξοριστεί στις Βρυξέλλες για να μην συλληφθεί από τις ισπανικές αρχές.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μπορεί να αναλάβει πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης και να διοικεί από το εξωτερικό, ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι για τον διορισμό του απαιτείται η φυσική του παρουσία στη Βαρκελώνη.

Ορισμένα κόμματα προτείνουν τον διορισμό έτερου υποψηφίου στην τοπική πρωθυπουργία και την απόδοση άλλου, «συμβολικού» ρόλου στον κ. Πουτζντεμόν, όσο αυτός παραμένει στο Βέλγιο.

Αναλυτές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι το ψήφισμα πιθανόν να έχει χαρακτήρα καθησυχασμού και ικανοποίησης του Κ. Πουτζντεμόν, πριν την απόφαση να οριστεί άλλος υποψήφιος για την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή