Απομακρύνθηκε από το αεροδρόμιο των Σκοπίων άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 06:21
UPD:08:33
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI

Απομακρύνθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου από «Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και η αφαίρεση των μεταλλικών πινακίδων στην οροφή του αεροδρομίου, στις οποίες αυτό αναφερόταν με την προηγούμενη ονομασία του (Μέγας Αλέξανδρος).

Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 1,5 μέτρου, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων, είχε τοποθετηθεί το 2011 και αποτελούσε δωρεά της τουρκικών συμφερόντων εταιρίας «TAV», η οποία από το 2010 διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα γερανοί του δήμου Σκοπίων κατέβασαν από την είσοδο του κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα. Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί στο σημείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Σκοπια 2014» της απελθούσας κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή