Μπαρνιέ: Η Β. Ιρλανδία μπορεί να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μετά Brexit

«Προκειμένου να μην υπάρξει σκληρό σύνορο με την Ιρλανδία»
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 14:07
UPD:14:10
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας, τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, στην τελωνειακή ένωση, ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στη βρετανική αυτή επαρχία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τάχθηκε ο αρχιδιαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος έχει αναλάβει τις συνομιλίες με το Λονδίνο, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση ελεύθερης κυκλοφορίας σε όλο το νησί της Ιρλανδίας θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Κάλεσε ωστόσο το Λονδίνο, εάν διαφωνεί με αυτή τη λύση, να προτείνει άλλες, «ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες λύσεις».

Τόσο το δεξιό, φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, όσο και η δεξιά αντιευρωπαϊκή πτέρυγα του ίδιου του Συντηρητικού Κόμματος, έχουν ασκήσει έντονη κριτική στις σχετικές προτάσεις της Ε.Ε., θεωρώντας ότι οδηγούν σε ντε φάκτο προσάρτηση της βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Νάιτζελ Ντοντς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του DUP στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε μάλιστα ότι «δεν αποφασίσαμε να φύγουμε από την Ε.Ε. για να έχουμε τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή