Στ. Πιτσιόρλας: Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 23:48
UPD:24/02/2018 01:19
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στην ανάγκη να επιλυθούν μερικά βασικά θέματα, προκειμένου να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις όπως η υπόθεση Novartis, στάθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (...) Έχουμε έναν κακό νόμο ευθύνης υπουργών. Αυτός υποχρεώνει να πάει στην Βουλή ο φάκελος για τα πολιτικά πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση»,  υπογράμμισε, μιλώντας από το βήμα δείπνου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ).

«Στο θέμα των φαρμάκων πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα», συνέχισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές, γιατί η ρίζα βρίσκεται ακριβώς στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να το αλλάξουμε».

Μιλώντας για την οικονομία, είπε ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε από τώρα πως έχουμε ξεμπλέξει με τα μνημόνια», γιατί όπως εξήγησε, «ό,τι για εμάς είναι στόχος (σ.σ. η έξοδος από τα μνημόνια), για τους δανειστές είναι φόβος ότι αν η Ελλάδα τελειώσει το πρόγραμμα και βγει μόνη της στις αγορές, τότε θα επανέλθει στις συνήθειες του παρελθόντος και στις πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση κι επομένως θα παραμείνει παράγοντας αστάθειας για την ευρωζώνη και την Ευρώπη ολόκληρη».

Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, «ασκούνται πολύ σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές, να βγούμε (από το μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2018, αλλά να υπάρχει νέα μορφή εποπτείας». «Είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την ώρα για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος ή όχι», σημείωσε.

O ίδιος τόνισε ότι μέχρι το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μερικές δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, πχ για το θέμα των πλειστηριασμών, γιατί «αν δεν το κάνουμε, αν δεν δείξουμε δύναμη αποφασιστικότητας και τόλμης, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή