Σύνδεση ευρωπαϊκών κονδυλίων - υποδοχής μεταναστών προτείνει η Μέρκελ στις ανατολικές χώρες

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 22:26
UPD:22:35
REUTERS/ERIC VIDAL

Τη σύνδεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη προς τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, με την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, προτείνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική πρόταση, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.

«Η αλληλεγγύη είναι κάτι παραπάνω από την υποδοχή προσφύγων» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Στόχος μας πρέπει να είναι να σταματάμε τους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα και να μην μιλάμε συνεχώς για την κατανομή τους» πρόσθεσε.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη σύνδεση των δαπανών της Ε.Ε. με την τήρηση του κράτους δικαίου. «Εγώ έχω πρόβλημα μόνο με τις ποσοστώσεις» τόνισε.

Η Ουγγαρία ζήτησε από την πλευρά της να της επιστραφούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από το ποσό που έχει δαπανήσει για την προστασία των συνόρων της. «Δαπανήσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για την προστασία των συνόρων. Δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας αλλά και την Ευρώπη. Τουλάχιστον το μισό από αυτό το ποσό θα πρέπει να μας επιστραφεί» ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή