Γιλντιρίμ: Στο Αφρίν υπερασπιζόμαστε τα νότια σύνορα του NATO

Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 07:22
UPD:07:40
REUTERS/MICHAELA REHLE

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο

Στην περιοχή μας προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο, ερωτηθείς για την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στον κουρδικό βορρά της Συρίας.

Ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή της Γερμανίας στη σχεδιαζόμενη κατασκευή των τουρκικών αρμάτων μάχης Altay. «Μια τέτοια συνεργασία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Ακόμη περισσότερο τη Γερμανία. Επειδή οι μηχανές θα προέρχονται από τη Γερμανία, απλά κάποια μέρη θα κατασκευάζονται στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπερασπίστηκε μάλιστα την ανάπτυξη από τον τουρκικό στρατό γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στη Συρία. Η συμμετοχή αυτών των αρμάτων μάχης στην αμφιλεγόμενη τουρκική επίθεση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής «παραχωρήθηκε», είπε και επέκρινε την άρνηση της κυβέρνησης της Γερμανίας να εγκρίνει νέες εξαγωγές Leopard 2 στην Τουρκία λόγω των επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος.

Ωστόσο, μετά την έναρξη της επίθεσης στη Συρία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) συμφώνησαν να σταματήσουν την προμήθεια αρμάτων στην Τουρκία. «Σε αυτό το σημείο έχουμε και άλλες επιλογές. Αν τα πάρουμε από τη Γερμανία, είναι καλό. Αν όχι, έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί επίσης να παράσχει την ίδια προστασία», είπε.

Μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης ενάντια στην κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, οι εξαγωγές αρμάτων ουσιαστικά σταμάτησαν τελείως.

Ο κ. Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή είναι λάθος. «Επειδή είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και η Γερμανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε. «Και στην περιοχή μας, προστατεύουμε τα σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος δικαιολόγησε τη δράση εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλακών λόγω των συνεχών πυραυλικών επιθέσεων από τη συριακή πλευρά. «Προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε.

Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία;

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε μάλιστα επίσκεψη στη Γερμανία από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ορκωμοσία της νέας γερμανικής κυβέρνησης. «Όταν συγκροτηθεί η κυβέρνηση, φυσικά, θα υπάρξουν επισκέψεις υψηλού επιπέδου», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. «Ο πρόεδρος Ερντογάν θα έρθει στη Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ θα έρθει στην Τουρκία», πρόσθεσε. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντώνται επίσης πιο συχνά, κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή