«Συμβόλαιο» με τον λαό υπέγραψε σε ζωντανή μετάδοση ο Μπερλουσκόνι

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 17:43
UPD:17:49
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Italy's former Prime Minister Silvio Berlusconi speaks during the taping of the television talk show "Porta a Porta" (Door to Door) in Rome, Italy February 14, 2018. Picture taken February 14, 2018. REUTERS/Alessandro Bianchi

Τα κύρια σημεία του προεκλογικού του προγράμματος παρουσίασε και πάλι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, σε τηλεοπτική εκπομπή του δημόσιου καναλιού Rai Uno.

Πρόκειται για «δεσμεύσεις» οι οποίες περιέχονταν σε κείμενο το οποίο υπεγράφη στο τέλος της εκπομπής από τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό, όπως είχε ήδη κάνει με το προεκλογικό του πρόγραμμα το 2001.

Τα κύρια σημεία του προγράμματος αφορούν την μείωση των φόρων, με μία μόνον κλίμακα στο 23%, όπως και την επίλυση των φορολογικών διαφορών των πολιτών με το Δημόσιο, με την καταβολή μικρού μέρους του συνολικού οφειλόμενου ποσού. Ο «μίστερ τιβί» υποσχέθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον νόμο της Κεντροαριστεράς που θέσπισε τα σύμφωνα συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Σ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «σε περίπτωση νίκης της Κεντροδεξιάς ο νέος πρωθυπουργός θα είναι ένας άνθρωπος που θα χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της Ευρώπης», χωρίς να αποκαλύψει, όμως, ποιόν έχει κατά νου.

Στις δεσμεύσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Ιταλός πολιτικός και επιχειρηματίας, συμπεριλαμβάνεται και η υποχρέωση να μειώσει τον δείκτη της ανεργίας στην Ιταλία κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο πρώην Καβαλίερε, πάντως, δηλώνει αισιόδοξος ότι η συντηρητική συμμαχία (Forza Italia και τα εθνικιστικά δεξιά κόμματα Λέγκα του Βορρά και Αδελφοί της Ιταλίας) στις εκλογές της 4ης Μαρτίου θα καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών, τόσο στην Βουλή, όσο και στην Γερουσία.

Η Ιταλία είναι από τις λίγες χώρες που υπάρχει απόλυτη ταύτιση αρμοδιοτήτων των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, εξ ου και η κυβέρνηση χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης και από τα δύο.

Δημοφιλή