Άσαντ - Ρωσία βομβάρδισαν επτά νοσοκομεία στο Ιντλίμπ μέσα σε δύο εβδομάδες

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 17:25
UPD:17:30
REUTERS/AMMAR ABDULLAH

Φωτογραφία αρχείου.

Νοσοκομείο μπήκε στο στόχαστρο αεροπορικών βομβαρδισμών στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, το έβδομο που πλήττεται μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από τις αεροπορικές επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος ή των Ρώσων συμμάχων του, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Με τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 25 Δεκεμβρίου επίθεση για την ανακατάληψη του νοτιοανατολικού τμήματος της επαρχίας Ιντλίμπ. Η επαρχία ελέγχεται από δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς και από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), στην οποία κυριαρχεί το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα).

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη αεροπορικοί βομβαρδισμοί που αποδίδονται στη ρωσική αεροπορία έπληξαν νοσοκομείο στην κοινότητα Χας, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο. Το νοσοκομείο ήταν το τελευταίο που λειτουργούσε ακόμη στη νοτιοανατολική Ιντλίμπ, πρόσθεσε ο διευθυντής της οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε ένα μέρος του τοίχου να έχει καταρρεύσει στην αίθουσα των ιατρικών εξετάσεων και συντρίμμια έπεσαν πάνω σε κρεβάτι και σε ιατρικά μηχανήματα. Στο δωμάτιο όπου φυλάσσονται τα φάρμακα, έπεσαν τα μεταλλικά ράφια και τα αποθέματα σκορπίστηκαν στο πάτωμα.

«Μέσα σε δύο εβδομάδες επτά νοσοκομεία και κλινικές χτυπήθηκαν στην Ιντλίμπ από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του καθεστώτος ή των Ρώσων συμμάχων του», είπε ο κ. Άμπντελ Ραχμάν. Έχει πληγεί επίσης μια τράπεζα αίματος.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και επείγει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων και νοσοκομειακών υποδομών», τόνισε την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, την επομένη μιας παρόμοιας επίθεσης εναντίον ενός ιατρικού κέντρου στο Μισμισάν.

Δημοφιλή