Ρωσία - Σ. Αραβία: Πούτιν και Σαλμάν έτοιμοι για συντονισμό στις αγορές υδρογονανθράκων

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 18:36
UPD:18:45
SHUTTERSTOCK

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν σειρά θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, στον εμπορικό-οικονομικό τομέα, όπως και στον στρατιωτικό τομέα, καθώς επίσης και θέματα συντονισμού των κινήσεων τους στις παγκόσμιες αγορές υδρογονανθράκων, αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η ανακοίνωση δεν υπεισέρχεται σε άλλες λεπτομέρειες, για το τι σημαίνει συντονισμός των κινήσεων τους στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι οι βασικοί συντελεστές διεθνούς συμφωνίας χωρών που αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για την κατάσταση στην Συρία και την κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου, ενώ ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε στον πρόεδρο Πούτιν τα συλληπτήρια του για τα 71 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο κοντά στη Μόσχα.

Η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο

Στο μεταξύ , όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund) Κιρίλ Ντμίτριεφ, η σαουδαραβική πετρελαϊκή κρατική εταιρεία Saudi Aramco θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με έναν από τους κύριους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία. «Οι Σαουδάραβες επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς LNG και σήμερα θα δούμε ότι θα υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία με έναν από τους βασικούς παραγωγούς LNG», δήλωσε ο κ. Ντμίτριεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στον παραγωγό, ενώ δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια.

Το 2017 ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίλ αλ Φαλίχ είχε παραστεί στα εγκαίνια του εργοστασίου Yamal-LNG (το 50,1% ανήκει στην ρωσική Novatec, το 20% στην γαλλική Total, το 20% στην κινεζική CNPC και το 9,9% στην κινεζικό SRF). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τότε στην Σαουδική Αραβία να αγοράσει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο Σαουδάραβας υπουργός απαντώντας τότε στην πρόταση Πούτιν, είπε «γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ», αναφέρει το πρακτορείο Interfax.

H Σαουδική Αραβία παράγει 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το οποίο καταναλώνει η ίδια. Στο διάστημα των 10 προσεχών ετών προτίθεται να διπλασιάσει την παραγωγή της, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Χαλίλ Αλ Φαλίχ, ενώ διεξάγει συνομιλίες για να αγοράσει φυσικό αέριο από την Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή