Τέλος το Ισλαμικό Κράτος στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 19:38
UPD:19:40
REUTERS/AMMAR ABDULLAH

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει πλέον παρουσία στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, με δεκάδες τζιχαντιστές να έχουν παραδοθεί σε συμμαχία αντάρτικων οργανώσεων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παρά τις ήττες της στη Συρία και στο Ιράκ, η τζιχαντιστική οργάνωση κατόρθωσε να κάνει μια περιορισμένης έκτασης επανεμφάνιση στη βορειοδυτική επαρχία, εκμεταλλευόμενη τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και των Σύρων ανταρτών.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται τόσο από τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, όσο και από την τζιχαντιστική Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, στην οποία δεσπόζει ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα) και το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε τον Δεκέμβριο μια επιχείρηση για να ανακαταλάβει το νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας.

Περίπου 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους τζιχαντιστές του Ι.Κ., συγγενείς τους και τραυματίες, παραδόθηκαν σε μια συμμαχία αντάρτικων οργανώσεων, τόνισε το Παρατηρητήριο.

«Περίπου 250 μαχητές μαζί με τις οικογένειες τους, 400 άνθρωποι στο σύνολο, τέθηκαν υπό πολιορκία στην πόλη Αλ Χογουέιν», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Την Παρασκευή ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι εξεδίωξε τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. από τις επαρχίες Χάμα (κεντρικά) και Χαλέπι (βόρεια), που γειτονεύουν με την Ιντλίμπ.

«Τώρα, το Ι.Κ. δεν έχει καμία παρουσία στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι», επιβεβαίωσε ο κ. Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο Αμπού Αλ Μαζντ Αλ Χούμσι, εκπρόσωπος της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις Αλ Νασρ, που συμμετείχε στην επιχείρηση, επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Δημοφιλή