Σε εξέλιξη η έρευνα της εισαγγελίας για το ξέπλυμα στην υπόθεση Novartis

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 18:37
UPD:18:38
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Με γοργούς ρυθμούς συνεχιζει η Εισαγγελία κατα της Διαφθορας την έρευνά της για τα πολιτικα πρόσωπα που φερονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis. Σε ο,τι αφορά το αδίκημα του ξεπλυματος βρώμικου χρήματος, οι Εισαγγελείς έχουν  υποβαλλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο, ζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς-τροφοδότες της Novartis, αλλά και για εταιρείες που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για να ξεπλένονται τα ποσά που προορίζονταν για δωροδοκίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες πολιτικών, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ η έρευνα για τους γιατρούς, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς, φαίνεται να ολοκληρώνεται σύντομα.

Όπως εκτιμάται, οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα κληθούν εκ νέου να καταθέσουν για το συγκεκριμένο σκελος της υποθεσης,  για να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά του φαρμάκου.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάρτυρες περασαν από ψυχολογικά τεστ, προκειμένου να ελεγχθεί η φερεγγυότητά τους γι αυτά που λένε, για να τους δοθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μάρτυρες μιλησαν όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά γενικά για την εταιρεία. 

Επισημαίνουν δε, ότι για την ενταξή τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υπήρξε έγγραφη έγκριση του εποπτη – αντιεισαγγελεα του Αρείου Πάγου, η οποία ωστόσο δεν εστάλη στη Βουλή, επειδή περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των μαρτύρων.

Οι υπουργικές αποφάσεις

Σημαντικά επιπλέον στοιχεία που φαίνεται να ενισχυουν τις καταγγελιες των προστατευομενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis, φαινεται να εχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εντοπίσει υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ταιριάζουν χρονικά με τις καταγγελλόμενες χρηματικές καταβολές σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τις αναφορές στα ημερολόγια που κατασχέθηκαν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι εντός της δικογραφίας περιλαμβάνονται βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ και σημειώνουν πως «σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε στοιχείο αφορά πολιτικά πρόσωπα, θα διαβιβαστεί κατευθείαν στη Βουλή».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή