Μόλις άρχισε η ταινία: Mάρτυρες και ερμηνεία

Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 14:00
REUTERS/ARND WIEGMANN

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Το Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων στις ΗΠΑ ξεκίνησε το 1971 και έχουν υπαχθεί σε αυτό πάνω από 18.000 άνθρωποι για διάφορες υποθέσεις. Η προστασία κοστίζει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι μάρτυρες λαμβάνουν κάποια χρήματα από το Πρόγραμμα, αλλά μέχρι να βρουν δουλειά και να ορθοποδήσουν. Δεν λύνουν το πρόβλημα της ζωής τους, που ούτως ή άλλως αλλάζει.

Ευνόητο ότι δεν είναι όλοι καλά παιδιά ή μάλλον κάποιοι φέρνουν πιο πολύ στα «Καλά Παιδιά» (Goodfellas). Ναι, εκείνη την ταινία του Σκορσέζε για τον Χένρι Χιλ, εκτελεστή της Μαφίας, που κατέδωσε τους πρώην συντρόφους του για να γλιτώσει το κεφάλι του. Ήρωες ή αντιήρωες αυτού του είδους, οι πληροφοριοδότες του FBI αντιμετωπίζουν έναν πολύ διαφορετικό κίνδυνο όταν περάσουν στην πλευρά του νόμου: μπορεί να βουλιάξουν στην ανία.

Αλλά αυτή δεν είναι η δική μας ιστορία και σίγουρα δεν διεκδικεί ρεσιτάλ ερμηνείας.

Ιδέα δεν έχω αν οι μάρτυρες που προσέφυγαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis, προσκόμισαν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο για να τεκμηριώσουν «αθέμιτες πρακτικές» της εταιρείας, αν και οι Αμερικανοί δεν ψωνίζουν ό,τι τους σερβίρουν στη γραμμή.

Ιδέα δεν έχω γιατί «κελάηδησαν» οι τρεις, κατά δήλωση του εν Ελλάδι δικηγόρου τους, που διευκρίνισε ότι οι δύο πρώτοι προσέφυγαν τον Αύγουστο του 2016 και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017.

Όπως εξελίσσονται, όμως, τα πράγματα, κατανοώ ότι έπραξαν άριστα που στράφηκαν στις ΗΠΑ, όπου ξυπνούν οι πέρδικες και κελαηδούν τ’ αηδόνια και η προστασία μαρτύρων μετρά αξιοπιστία και χρόνια. Εδώ, και τα σοβαρά όταν δεν γίνονται αρά -όπως σε κάποιο βαπόρι από την Περσία, που μάρτυρες χάθηκαν στην ανυπαρξία- λίγο απέχουν από τα φαιδρά.

Έχει σχέση αυτή η τριάδα με τους τρεις που κατέθεσαν στις ελληνικές Αρχές; Ο δικηγόρος τους το απορρίπτει.
Η υπόθεση θα σέρνεται καιρό. Εδώ η μάχη θα δοθεί στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, τους οποίους ήδη κάποιοι και ειδικά οι υπό διερεύνησιν αποκαλούν «ψευδομάρτυρες» και «κουκουλοφόρους».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου η έρευνα είναι άλλου βαθμού -και δεν δημοσιοποιούνται κομμάτια της προτού αυτή τελεσφορήσει-, η μάχη θα δοθεί στο ύψος του οικονομικού συμβιβασμού. 

Δημοφιλή