Ζίτσα Ιωαννίνων: Κατέρρευσε το Θεογέφυρο Καλαμά

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 21:38
UPD:09/02/2018 02:57
Youtube

Κατέρρευσε το πρωί της Πέμπτης το Θεογέφυρο του ποταμού Καλαμά, στον δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων.

Επρόκειτο για έναν διαβρωμένο βράχο, ο οποίος είχε λάβει το σχήμα τοξωτής γέφυρας, καθώς περνούσαν μέσα από αυτόν τα νερά του ποταμού Καλαμά (γνωστός και ως Θυάμις). 

Κάμερα τοποθετημένη σε drone είχε καταγράψει όμορφα πλάνα από την περιοχή προ περίπου ενός έτους.

Η κατάρρευση του φυσικού γεφυριού εκτιμάται πως προκλήθηκε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Ζίτσας αναφέρει πως «το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης (08/02/2018) κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις)».

Ο δήμος Ζίτσας σημειώνει πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών.

Τονίζει επίσης ότι από την  πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους βουλευτές Ιωαννίνων και το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ), προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα.

Δημοφιλή