ΟΗΕ: Οι διακινητές μεταναστών στη Λιβύη συνδέονται με τις επίσημες αρχές

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 12:15
UPD:12:19
REUTERS/TONY GENTILE

Οι περισσότερες ένοπλες ομάδες που εμπλέκονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων στη Λιβύη συνδέονται με τις επίσημες αρχές της χώρας, ανέφεραν εμπειρογνώμονες σε απόρρητη έκθεση που υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντίτυπο της οποίας έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Οι διακινητές ανθρώπων δρουν ανενόχλητοι στη Λιβύη από το 2014 οργανώνοντας το ταξίδι εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών προς την Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία.

«Ένοπλες οργανώσεις, που ανήκουν σε ευρύτερους πολιτικο-στρατιωτικούς συνασπισμούς, ειδικεύονται στις παράνομες δραστηριότητες της διακίνησης, κυρίως ανθρώπων», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες στο Συμβούλιο Ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτούς, οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις «συνδέονται με επίσημους θεσμούς ασφαλείας».

Πρόσφυγες από την Ερυθραία κατήγγειλαν στους εμπειρογνώμονες ότι συνελήφθησαν από την Ειδική Δύναμη Αποτροπής (SDF), που είναι μια ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με το υπουργείο Εσωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι η Ειδική Δύναμη Αποτροπής τους παρέδωσε σε διάφορα δίκτυα διακινητών. «Ερευνούμε αν η ηγεσία της SDF γνώριζε ότι γινόταν διακίνηση ατόμων μέσα στις τάξεις της», επεσήμαναν οι εμπειρογνώμονες.

«Ανησυχούμε για την πιθανή χρήση κρατικών υποδομών ή πόρων από ένοπλες οργανώσεις και διακινητές προκειμένου να ενισχύσουν τον έλεγχο που ασκούν στις μεταναστευτικές οδούς», προσθέτουν.

Η SDF διέψευσε τις κατηγορίες. Η δύναμη αυτή «δεν έχει καμία σχέση με τη διακίνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Άχμαντ Μπιν Σάλεμ στο πρακτορείο Reuters. «Καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση και έχει συλλάβει πολλούς διακινητές», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή