Παλιά τέχνη, νέο ντέφι

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 14:00
UPD:14:00
REUTERS/ARND WIEGMANN

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Εκεί στις ΗΠΑ έχουν τον τρόπο να στήνουν δίχτυα. Siemens, Volkswagen, Deutsche Bank, Νovartis πιάστηκαν να ψαρεύουν σε θολά νερά και να συμμετέχουν σε σκοτεινές μπίζνες. Μεμονωμένες περιπτώσεις ή στιλ διαχείρισης μεγάλων οικονομικών ομίλων; Λίγη σημασία έχει, όταν ο εμπορικός ανταγωνισμός τρέχει. Ποιοι ενεργοποιούν δικηγορικές φίρμες και ντετέκτιβ, για να βρουν αποδείξεις και ονόματα, μάρτυρες και αποτυπώματα; Μη λέμε τα αυτονόητα.
Το FBI, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, πάντως, καταγράφουν επιτυχίες. Μεγαλύτερες οι επιτυχίες όταν αφορούν γερμανικές και ελβετικές εταιρείες.

Πώς καθαρίζουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού; Χωρίς ηθικολογίες για ατασθαλίες. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όταν πιαστούν στο δόκανο του αμερικανικού μηχανισμού και διαπιστώσουν ότι η υπόθεση είναι καλά δεμένη, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και το μερίδιό τους στην αμερικανική αγορά, κάνουν διακανονισμό, πληρώνοντας πρόστιμο. Η υπόθεση κλείνει και άσε άλλους να βράζουν στο καμίνι.

Δεν είναι νέα τέχνη. Νέο είναι το ντέφι. Στην περίπτωση της Novartis, το κυνήγι των μαρτύρων από τα δικηγορικά γραφεία επικεντρώθηκε εκτός ΗΠΑ. Άλλωστε, η πολυεθνική με έδρα τη Βασιλεία, τους 126.000 εργαζόμενους και τα 49 δισ. δολ. έσοδα, είχε ανοικτές υποθέσεις δωροδοκιών και σε Νότια Κορέα, Τουρκία και Κίνα.

Κάπως έτσι, δύο πρώην στελέχη της Novartis στην Ελλάδα έγιναν «whistleblowers» και κατέθεσαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη εμπιστευτικά έγγραφα και στοιχεία για χρηματισμό δημόσιων λειτουργών, προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους είτε για εγκρίσεις φαρμάκων, είτε για την τιμολόγηση, αλλά και χιλιάδων γιατρών προκειμένου να συνταγογραφούν κατευθυνόμενα. Κάπως έτσι, άρχισαν οι ανταλλαγές επισκέψεων με το FBI, μεσολάβησε και μία απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας στην Αθήνα, ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2017, τρεις μήνες μετά παραιτήθηκε η εισαγγελέας Διαφθοράς, και ακολούθησαν αρκετά επεισόδια περίεργης φοράς.

Σκανδαλόμετρο για τη μέτρηση των «πάρτι» δεν έχει εφευρεθεί. Η υπόθεση είναι σημαντική. Πολύ σημαντική, διότι οι Αμερικανοί δεν παίζουν.
Η υπόθεση είναι σημαντική, η διερεύνησή της σοβαρή, η διαχείρισή της λίγο θολή.

Δημοφιλή