Συρία: Καταγγελίες για επιθέσεις με χημικά όπλα

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 20:35
UPD:20:42
REUTERS/BAZ RATNER

Φωτογραφία αρχείου.

Εθελοντές διασώστες και γιατροί κατήγγειλαν σήμερα ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα μετά από αεροπορική επίθεση με χημικά αέρια που εξαπολύθηκε στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Η Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (Syrian American Medical Society, SAMS), μια μη κυβερνητική οργάνωση που στηρίζει νοσοκομεία στη Συρία, τόνισε ότι οι γιατροί της στην Ιντλίμπ ανέφεραν έντεκα ασθενείς «με συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε χρήση χλωρίου».

Ο Ράντι Σαντ, από την οργάνωση «Λευκά Κράνη», γνωστή και ως Πολιτική Προστασία της Συρίας που δραστηριοποιείται στα ανταρτοκρατούμενα εδάφη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τρεις από τους εννέα ανθρώπους που υπέφεραν από «ασφυξία» ήταν διασώστες που είχαν επέμβει σε ένα περιστατικό. «Δύο βαρέλια που περιείχαν χημικά αέρια ρίχτηκαν από ελικόπτερα την Κυριακή το βράδυ», δήλωσε ο Σαντ.

Η Δαμασκός έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι πραγματοποιεί επιθέσεις με χλώριο ή άλλα χημικά όπλα στα οχτώ χρόνια του συριακού πολέμου, ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν έπειτα από επιθέσεις ελικοπτέρων με στόχο την πόλη Σαραγκέπ την Κυριακή.

Διασώστες και ιατρικές οργανώσεις έχουν επίσης κατηγορήσει κυβερνητικές δυνάμεις για επιθέσεις με χρήση αερίου χλωρίου ενάντια σε κοινότητες της ανατολικής Γούτα, της ανταρτοκρατούμενης περιοχής ανατολικά της Δαμασκού, τρεις φορές τον τελευταίο μήνα, με πιο πρόσφατη την Πέμπτη.

 

Δημοφιλή