Η φορολογική «ασθένεια» Τραμπ και στη Γερμανία;

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 11:51
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Μάρσελ Φράτσερ*
* Ο Μάρσελ Φράτσερ, πρώην κορυφαίος μάνατζερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είναι πρόεδρος του think tank DIW Berlin και καθηγητής Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο.

Ο Μαρσέλ Φράτσερ

Έπειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, ακόμη ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός -που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ και το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)- αρχίζει να διαμορφώνεται στη Γερμανία. Όμως, η νέα κυβέρνηση πιθανόν να χάσει την ευκαιρία που της δίνει η δυναμική οικονομία της Γερμανίας για να ακολουθήσει τις άκρως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πράγματι, οι δημοσιονομικές πολιτικές που συζητά η επικείμενη κυβέρνηση της Γερμανίας μοιάζουν με αυτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το φορολογικό σχέδιο του οποίου, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, θα φέρει περιορισμένα βραχυπρόθεσμα οφέλη σε λίγους, αλλά τεράστιο μακροπρόθεσμο κόστος σε πολύ περισσότερους. Η υπό σχηματισμό γερμανική κυβέρνηση συζητά τη μείωση των φόρων για επιχειρήσεις και πλουσίους, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες, ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις του Δημοσίου.

Στις ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ έχει πείσει πολλούς από τους υποστηρικτές του στην κατηγορία των χαμηλότερων εισοδημάτων ότι το φορολογικό του σχέδιο θα ωφελήσει τους πάντες, όχι μόνο τους πλουσίους. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στη Γερμανία, με ορισμένα πανίσχυρα λόμπι να πείθουν τους ψηφοφόρους της μεσαίας κοινωνικής τάξης ότι θα ωφεληθούν από μία φορολογική μείωση.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Δημοφιλή