Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Στερεύουν οι δωρεές προς τους πρόσφυγες

Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 14:13
UPD:15:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Στους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταλύματα της ελληνικής ενδοχώρας, χάνοντας την ελπίδα για μετάβαση στον ευρωπαϊκό βορρά αναφέρεται ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας General Anzeiger. «Πολλά προσφυγικά καταλύματα είναι υπερπλήρη και υποχρηματοδοτούμενα. Ιδίως για τους γηραιότερος και τα παιδιά η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο 25χρονος Χέλγκε Ντρέσεν, εθελοντής από τη Βόννη που σήμερα εργάζεται για μια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έζησε από κοντά τον προσφυγικό καταυλισμό στο Χέρσο κοντά στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2016. Θυμάται ότι τότε ο χειμώνας ήταν εξαιρετικά δύσκολος για τους πρόσφυγες. Μάλιστα ο συγκεκριμένος καταυλισμός είχε πλημμυρίσει.

Όπως αναφέρει στην General Anzeiger «τότε υπήρχαν ελάχιστες σκηνές για πολλούς ανθρώπους.» Μάλιστα θυμάμαι ότι «σε μια στενή σκηνή έμεναν πολλοί άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους». Όπως σημειώνει η εφημερίδα από τότε ως σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα παράρτήματά της και οι διάφοροι συνεργαζόμενοι οργανισμοί προσπαθούν να μαζέψουν βοήθεια μέσα από δωρεές. Όμως υπάρχουν δυσκολίες.

Για παράδειγμα για το πρόγραμμα της «Χειμερινής Βοήθειας» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017, είχε υπολογιστεί αρχικά ότι θα συγκεντρώνονταν 208 εκατομ. ευρώ μέχρι το χειμώνα. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τα μισά.

Ο Πέτερ Ρούνστροθ-Mπάουερ διευθυντής της Βοήθειας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Uno Flüchtlingshilfe), που μαζεύει τις σχετικές δωρεές στη Γερμανία για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας, ανησυχεί για αυτήν την καθυστέρηση, δεδομένου ότι πολλές οικογένειες προσφύγων επωφελούνται από αυτές και καταφέρνουν έτσι να περνούν αξιοπρεπώς τον χειμώνα.

Για πολλούς πρόσφυγες μάλιστα είναι ο έβδομος χειμώνας στην Ελλάδα. Ο Π. Ρούενστροθ-Mπάουερ φοβάται επίσης όξυνση της προσφυγικής κρίσης και ένα νέο μαζικό προσφυγικό κύμα προς τη Δύση, εάν δεν βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες στα ελληνικά προσφυγικά καταλύματα, ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες.

Δημοφιλή