Στον ρομαντισμό, ο επιμένων ηττάται

«Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου, στο Εθνικό Θέατρο
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 09:05
A- A A+

Έχοντας αναδειχτεί από τη δράση «Ο συγγραφέας του μήνα», η οποία δίνει βήμα στη νέα ελληνική δραματουργία, το έργο της Σοφίας Καψούρου, με τίτλο «Σούμαν», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου (Αγ. Κωνσταντίνου 22 - 24).

Στη νότα που είναι κουρδισμένα όλα τα λάθη του κόσμου

Το έργο εμπνέεται από τη ζωή του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο χώρους και δύο εποχές: την Ευρώπη του 19ου αιώνα και την Αθήνα του 21ου. Με πολύ ιδιαίτερη γλώσσα που, συχνά, αναπτύσσεται με ομοιοκατάληκτους στίχους, η συγγραφέας συνδυάζει τις δύο φαινομενικά ασύμβατες ιστορικές, αλλά και κοινωνικές συνθήκες, για να τις συνδέσει με μια λύση - έκπληξη.

Οι ήρωες του έργου ερωτεύονται σε στίχο, χωρίζουν σε στίχο, πεθαίνουν σε στίχο. Τρελαίνονται από τον ήχο του λα, της νότας που είναι κουρδισμένα όλα τα λάθη του κόσμου. «Όπως τα λάθη αγαπούν το ξανά και ξανά», έτσι και οι ήρωες του Σούμαν επιμένουν να ζήσουν, να πετύχουν, να αγαπηθούν. Θα τα καταφέρουν; Στον ρομαντισμό, ο επιμένων ηττάται.

«Ο ρομαντικός ήρωας δεν είναι ήρωας»

Η συγγραφέας του έργου σημειώνει: «Εννέα ήρωες. Κάποιοι νικητές, κάποιοι νικημένοι. Όλοι ρομαντικοί. Ο ρομαντικός ήρωας δεν έχει ούτε όνομα ούτε εποχή. Ορίζει την εποχή του. Και ως αντάλλαγμα, η εποχή του τον εξορίζει. Ο ρομαντικός ήρωας δεν έχει πατρίδα. Ο ρομαντικός ήρωας δεν είναι ήρωας. Πότε δειλός, πότε ανυπεράσπιστος. Πάντα ποιητής. Πότε κωμικός, πότε τραγικός. Πάντα ερωτευμένος. Πότε τρελός, πότε μεγαλοφυής. Πάντα επικίνδυνος. Η μουσική έχει μέτρο. Ο λόγος του “Σούμαν” έχει μέτρο. Ο ρομαντικός ήρωας το μέτρο το ξεπερνά».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης, σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου, κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου - Τζίνα Ηλιοπούλου, κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τζέλλου, φωτογράφος παράστασης: Χριστίνα Μπράτουσκα. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Ασκάρογλου, Λευτέρης Βασιλάκης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Ελεάνα Καυκαλά, Δήμητρα Λαρετζάκη,  Δήμητρα Μητροπούλου, Πέρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ: 5 ευρώ, κάθε Παρασκευή: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr και tickets.public.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς