Καταλονία: Αναβάλλεται η συνεδρίαση του κοινοβουλίου για διορισμό πρωθυπουργού

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 12:29
UPD:12:33
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

"Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας αναβάλλεται, αλλά υπό καμία συνθήκη δεν ματαιώνεται, δεν θα παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος», σημείωσε ο κ. Τόρεντ, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της.

Αναβάλλεται η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τον διορισμό του Κάρλες Πουτζντεμόν ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του τοπικού καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αυτοεξόριστος αυτονομιστής τέως ηγέτης της Καταλονίας διατηρεί «κάθε δικαίωμα» στον διορισμό του και είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του τοπικού πρωθυπουργού.

"Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας αναβάλλεται, αλλά υπό καμία συνθήκη δεν ματαιώνεται, δεν θα παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος», σημείωσε ο κ. Τόρεντ, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της.

Λίγο πριν ανακοινώσει την αναβολή της συνεδρίασης, ο κ. Τόρεντ κατηγόρησε εξάλλου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας - το οποίο είχε απαγορεύσει τον διορισμό του Κάρλες Πουτζντεμόν χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει δικαστική άδεια για να παραστεί αυτοπροσώπως στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση - ότι «παραβιάζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων Καταλανών».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προειδοποιούσε σε ανακοίνωσή του για τους κινδύνους που διατρέχει ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου αν προχωρήσει στον διορισμό του κ. Πουτζντεμόν, παρά τη σχετική απαγόρευσή από την Δικαιοσύνη.

«Το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως συμβαίνει παντού, θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», σημείωσε ο κ. Ραχόι.

«Αν δεν σεβαστεί μια απόφαση των δικαστηρίων, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μπορεί αναμφίβολα να θεωρηθεί υπεύθυνος γι' αυτό», υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Μέχρι εκείνη την ώρα ο Ρ. Τόρεντ δεν είχε ανακοινώσει κάτι σχετικά με την προβλεπόμενη για τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τον διορισμό του Κάρλες Πουτζντεμόν, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πουτζντεμόν: Διαθέτω ασυλία

Η δικαστική αρχή είχε εκδώσει απόφαση το Σάββατο στην οποία υπογράμμιζε ότι είναι αδύνατο να γίνει ο διορισμός χωρίς να έχει δοθεί προηγουμένως δικαστική έγκριση για την παρουσία του στην συνεδρίαση. Επίσης απέκλειε την εγκυρότητα ενός εξ αποστάσεως διορισμού του αυτοεξόριστου αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στις Βρυξέλλες και διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στην Ισπανία.

Μετά την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο κ. Πουτζντεμόν είχε ζητήσει το Σάββατο τη βοήθεια του προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να παραστεί αυτοπροσώπως στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τον διορισμό του ως επικεφαλής της νέας περιφερειακής κυβέρνησης.

Σε μήνυμά του προς τον Ρ. Τόρεντ, ο Κ. Πουτζντεμόν σημείωνε ότι «έχει το δικαίωμα να παραστεί στη συζήτηση και την ψηφοφορία της ολομέλειας» και υπογράμμιζε ότι διαθέτει ασυλία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλληφθεί εκτός και αν διαπράξει ένα «ξεκάθαρο έγκλημα». Επίσης επέμενε ότι οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση της Ισπανίας «παρεμποδίζουν την εφαρμογή της θητείας του ως βουλευτή και ως υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Τζενεραλιτάτ» και ότι, κυρίως, εμποδίζουν την παρουσία του στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

«Ζητώ την προστασία σας και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε τα δικαιώματα του κοινοβουλίου και όλων των μελών του», κατέληγε στο μήνυμά του προς τον Ρότζερ Τόρεντ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή