Συρία: 150 τζιχαντιστές νεκροί σε επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 07:12
UPD:07:25
EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Περίπου 150 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία, στην κοιλάδα του Ευφράτη Ποταμού.

Οι επιδρομές αυτές ανακοινώθηκαν την ώρα που η Ουάσιγκτον προτρέπει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση εν μέσω της επιχείρησης που διεξάγει εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων στη βόρεια Συρία και να δώσει την έμφαση στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ι.Κ..

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πρόσφατα ότι θα διατηρήσουν επ' αόριστον στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ανασυνταχθεί και να εμφανιστεί ξανά το Ι.Κ., να περιοριστεί η επιρροή του Ιράν στην περιοχή και να ασκηθεί πίεση για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία μέσω μιας διπλωματικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αυτά τα «πλήγματα ακριβείας» ήταν αποτέλεσμα μιας «εκτεταμένης συλλογής πληροφοριών για να επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε ένα αρχηγείο και κέντρο ελέγχου και διοίκησης του Ι.Κ.», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνασπισμός την Τρίτη.

Οι επιδρομές έγιναν κοντά στην Ας Σάφα της Συρίας και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 145 ως 150 τζιχαντιστές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βοήθησαν στον εντοπισμό και την παρατήρηση των στόχων.

Η Τουρκία θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της κυβέρνησης της Συρίας αλλά θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ασφάλειά της, όπως δήλωσε υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης την Τρίτη, τέταρτη ημέρα της αεροπορικής και χερσαίας τουρκικής επιχείρησης εναντίον των YPG με τη συνεργασία Σύρων ανταρτών του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα έχουν αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας και προτρέπουν την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην επιχείρηση, η οποία βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας» και έχει στόχο να συντριβούν οι κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή Αφρίν, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή