Αυστρία: Επίθεση «γοητείας» θα επιχειρήσει ο Κουρτς στο Βερολίνο

Συναντήσεις με Σταϊνμάιερ, Μέρκελ, Σόιμπλε
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 14:34
UPD:14:37
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Καγκελάριο για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση.

A- A A+

Με διήμερη επίσκεψη - «επίθεση γοητείας», η οποία άρχισε την Τετάρτη το μεσημέρι στην γερμανική Καγκελαρία, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ελπίζει να άρει τις επιφυλάξεις του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της νεοσύστατης δεξιάς κυβέρνησής του, στην οποία συμμετέχει το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ).

Με κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το προσφυγικό και τον περιορισμό της συνεισφοράς της Αυστρίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη.

Ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Καγκελάριο για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση. Ακόμη και κατά την προεκλογική τους εκστρατεία, υπέδειξε την κ. Μέρκελ ως βασική υπεύθυνη για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και ο ίδιος αναδείχθηκε σε έναν εκ των αυστηρότερων επικριτών της. Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια μάλλον «ψυχρή» σχέση, παρά τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι «η καγκελάριος τον περιμένει με χαρά» στο Βερολίνο.

Ενδεικτικό είναι ότι η επίσκεψη γίνεται έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μόνο μετά την επίσκεψή του στο Παρίσι, αλλά και το γεγονός ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ επέλεξε ως πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μια χώρα του Βίζεγκραντ, την Σλοβακία.

Εκτός από το προσφυγικό και την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στη συνάντηση είναι και η πρόθεση της Βιέννης να διεκδικήσει την μείωση των πόρων που διαθέτει στην Ένωση. Σε αυτό το θέμα ο κ. Κουρτς ελπίζει ότι θα βρει στο Βερολίνο συμπαράσταση, από έναν επίσης «καθαρό συνεισφέροντα» στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Στην ατζέντα βρίσκονται ακόμη η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. που αναλαμβάνει η Αυστρία το επόμενο εξάμηνο, καθώς και η επικείμενη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Κουρτς στο Βερολίνο περιλαμβάνει, εκτός από την συνάντηση στην Καγκελαρία και τις δηλώσεις στον Τύπο, συνάντηση με τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, κάτω σώματος του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εμφάνιση, απόψε, σε εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Την Πέμπτη ο Αυστριακός καγκελάριος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Νωρίτερα, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και στενός συνεργάτης της κ. Μέρκελ Έλμαρ Μπροκ, εξέφρασε, μιλώντας στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR), επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο ο κ. Κουρτς θα καταφέρει να επιβληθεί στον ακροδεξιο - λαϊκιστή κυβερνητικό εταίρο του, ενώ περιέγραψε την σχέση της νέας αυστριακής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σχέση η οποία «χρήζει εξοικείωσης» και την σκέψη της Βιέννης να προσφέρει αυστριακό διαβατήριο στους πολίτες του Νότιου Τιρόλου ως «ξεπερασμένη».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή