Καταλονία: Πρώτη συνεδρίαση του νέου τοπικού κοινοβουλίου

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 12:50
UPD:12:54
REUTERS/ALBERT GEA

Δύο μήνες μετά την άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, οι Καταλανοί αυτονομιστές διατήρησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και εξασφάλισαν το 47,5% των ψήφων και 70 από τις 135 έδρες.

A- A A+

Το κυριαρχούμενο από τους αυτονομιστές κοινοβούλιο της Καταλονίας συνέρχεται για πρώτη φορά από την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, τον Οκτώβριο, απουσία του τέως τοπικού πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος, από τις Βρυξέλλες, εννοεί να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία της ισπανικής αυτόνομης κοινότητας.

Δύο μήνες μετά την άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, οι Καταλανοί αυτονομιστές διατήρησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και εξασφάλισαν το 47,5% των ψήφων και 70 από τις 135 έδρες.

Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τους επιτρέπει πλέον να ορίσουν νέο αυτονομιστή πρωθυπουργό της Καταλονίας.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος καθαιρέθηκε από την ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, με την έγκριση της Γερουσίας, άνω σώματος του ισπανικού κοινοβουλίου, μαζί με ολόκληρη την καταλανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου, μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο.

Το βράδυ της Τρίτης, τα δύο μεγαλύτερα αυτονομιστικά κόμματα, η κεντρώα - κεντροδεξιά «Μαζί για τη Καταλονία» του Κάρλες Πουτζντεμόν (34 έδρες) και η κεντροαριστερή - αριστερή Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (32 έδρες), ανακοίνωσαν ότι έφθασαν σε συμφωνία για να τον αναδείξουν πρωθυπουργό (πρόεδρο της Τζενεραλιτάτ). Για την απόλυτη πλειοψηφία έχουν ανάγκη τις τέσσερις ψήφους της αντικαπιταλιστικής - ακροαριστερής «Λίστας της Λαϊκής Ενότητας».

Εικονική πλειοψηφία

Κατά τη συνεδρίαση, οι αυτονομιστές θα επιδιώξουν να θέσουν τις προϋποθέσεις για τον διορισμό του κ. Πουτζντεμόν στην πρωθυπουργία, ο οποίος τοποθετείται στο τέλος του μήνα και η διαδρομή μέχρι εκεί είναι γεμάτη εμπόδια.

Η πλειοψηφία των αυτονομιστών στο τοπικό κοινοβούλιο είναι θεωρητική, καθώς οκτώ από τους αυτονομιστές βουλευτές βρίσκονται στη φυλακή ή στο εξωτερικό και επί της αρχής δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Πρώτος στόχος θα είναι ο έλεγχος του κοινοβουλίου και του οργάνου που ειναι επιφορτισμένο με την τήρηση του κανονισμού και την ημερήσια διάταξη.

Αυτό το «γραφείο» θα αποδεχθεί ή όχι την ψήφο εξ αποστάσεως.

Για τους προφυλακισμένους βουλευτές, φαίνεται εφικτό, ακόμη και αν ο κανονισμός του τοπικού κοινοουλίου δεν το προβλεέπι, εξηγούσε κυβερνητική πηγή στη Μαδρίτη.

«Δεν είναι δική τους επιλογή η φυλακή και έχουν προφυλακισθεί με απόφαση δικαστή . Αλλά αυτό αποκλείεται για τους βουλευτές που βρίσκονται με την θέλησή τους στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αποκλείσει μέσω δικαστικής απόφασης κάθε απόπειρα του Κάρλες Πουτζτνεμόν και των τεσσάρων πρώην μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και έχουν αυτοεξορισθεί να ψηφίσουν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης για την ανάδειξη προέδρου και τη συγκρότηση του «γραφείου».

Στη δεξίωση για τους δημοσιογράφους στο παλάτι του Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης στη Μαδρίτη, κυριάρχησαν οι αριθμητικοί υπολογισμοί για τις ψήφους που έχουν στη διάθεσή τους ή όχι οι αυτονομιστές.

Θα μπορούσαν να διατηρήσουν την πλειοψηφία με 62 βουλευτές παρόντες στο ημικύκλιο και τους 3 προφυλακισμένους, καθώς η αντιπολίτευση (κεντρώοι Ciudadanos, κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα) δεν αριθμούν παρά 57 βουλευτές. Οι οκτώ βουλευτές της ομάδας Catalunya en Comun, που πρόσκεινται στους αριστερούς Podemos, αποφάσισαν αν απόσχουν, καθιστώντας αδύνατη τη συγκρότηση πλειοψηφίας των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της παραμονής στη Ισπανία.

Το θέμα είναι ότι ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση μία πρωθυπουργία της Καταλονίας η οποία να ασκείται από τις Βρυξέλλες, μέσω τηλεδιάσκεψης, για μία περιοχή 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το 16% των οποίων είναι Ισπανοί.

«Θα προσβάλω την πρώτη διοικητική πράξη» που θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Μία τέτοια προσφυγή αφορά το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να παγώσει τον διορισμό πρωθυπουργού της Καταλονίας, πυροδοτώντας νέο σενάριο άρσης της αυτονομίας της περιοχής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος, αυτή η πολιτική κρίση έχει ήδη κοστίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, επιβαδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της Καταλονίας, από την οποία προέρχεται το 19% του ισπανικού ΑΕΠ. Περισσότερες από 3.000 ανήσυχες επιχειρήσεις επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή