Πρόεδρος Νεολαίας SPD: Δεν είμαι «βασιλοκτόνος» λέει για τον Μ. Σουλτς

«Πολύ σύντομα πρέπει να ηγηθεί των Σοσιαλδημοκρατών για γυναίκα»
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 10:18
UPD:10:19
REUTERS/STAFF

«Ας μην αυταπατώμεθα. Ο,τι δεν τέθηκε πάνω στο τραπέζι κατά τις διερευνητικές συζητήσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες, δεν πρόκειται να τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις. Τυχόν επαναδιαπραγμάτευση δεν θα είναι αξιόπιστη», είπε ο Κιούνερτ.

Δεν θα ζητήσουμε από τον Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί αν απορριφθεί από το συνέδριο του κόμματος η συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες για έναρξη διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης δηλώνει ο πρόεδρος της Νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι «βασιλοκτόνος», αλλά και υπογραμμίζοντας ότι στη μετα-Σουλτς εποχή πρέπει να αναλάβει τα ηνία των Σοσιαλδημοκρατών μια γυναίκα.

«Ας μην αυταπατώμεθα. Ο,τι δεν τέθηκε πάνω στο τραπέζι κατά τις διερευνητικές συζητήσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες, δεν πρόκειται να τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις. Τυχόν επαναδιαπραγμάτευση δεν θα είναι αξιόπιστη», είπε ο Κιούνερτ, πρόεδρος της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), που έχει μεγάλη επιρροή σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου «Funke» ( Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt κ.α.).

Στην περίπτωση κατά την οποία το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, την ερχόμενη Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στη Βόννη, απορρίψει τη συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες για έναρξη διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού και ο Μάρτιν Σουλτς ανατραπεί, ο κ. Κιούνερτ είπε ότι δεν θα θεωρήσει τον εαυτό του σε καμιά περίπτωση «βασιλοκτόνο». «Δεν είμαι αφελής. Έχω πλήρη συνείδηση των άγραφων κανόνων της πολιτικής, αλλά για μένα, για τη νεολαία του κόμματος, δεν θα πρέπει να παραιτηθεί κανένας και ούτε πρόκειται να το ζητήσουμε από κανέναν».

Πάντως, πρόσθεσε, «στο μέλλον θα πρέπει να ηγηθεί του κόμματος μια γυναίκα. Και αυτό μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα. Δεν το εννοώ όμως με την έννοια ότι πρέπει να φύγει ο Μάρτιν Σουλτς, ώστε να παραχωρήσει τη θέση του σε μια γυναίκα. Είναι απλώς μια πραγματικότητα το γεγονός ότι ένα κόμμα το οποίο υπάρχει πάνω από 150 χρόνια δεν είχε ποτέ μια γυναίκα επικεφαλής. Αυτό δεν μας περιποιεί τιμή» τόνισε ο Κεβιν Κιούνερτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και η νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, όπως και η αριστερή πτέρυγα του SPD, τάσσoνται κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες και ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού μαζί τους.

Δημοφιλή