«Λευκός καπνός» στις διερευνητικές για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 10:12
UPD:14:47
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Σε συμφωνία κατέληξαν οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα αίρεται η πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.

Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από μια δραματική, μαραθώνια τελευταία συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε ως το πρωί και κατέληξε στη σύνταξη 28σέλιδου εγγράφου από τους τρεις αρχηγούς.

Ποια ήταν τα βασικά εμπόδια για επίτευξη συμφωνίας

Όπως επισημαίνει η Welt, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια, κατά την ίδια πηγή, αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική.

EURONEWS

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιπροσωπείες των κομμάτων πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας. Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών, είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Συμφωνία για περιορισμό των προσφύγων στις 200.000 ετησίως

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν στον περιορισμό στις 200.000 των αιτούντων άσυλο που θα φθάνουν στη Γερμανία ετησίως.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τις 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Η θέσπιση των παραπάνω ορίων καλύπτει τις θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι το έγγραφο εργασίας προβλέπει ένα μικρό περιθώριο ευελιξίας προς τα πάνω.

Παράλληλα, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε έναν σημαντικό περιορισμό της επανένωσης των οικογενειών θέτοντας ανώτατο όριο στα 1.000 άτομα που θα μπορούν να το ζητήσουν κάθε μήνα. Πρόκειται επίσης για μία ρύθμιση που καλύπτει μάλλον τις θέσεις των Συντηρητικών παρά των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι ηγέτες των CDU/CSU και SPD συμφώνησαν επίσης να θεσπίσουν νέους όρους στην υποδοχή των προσφύγων και ειδικότερα να μην προβλέπεται πλέον η συστηματική χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά αυτή να αντικαθίσταται κατά περιπτώσεις από υλική βοήθεια.

Τα βλέμματα στραμμένα στο SPD

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει τη σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη. Μέχρι τότε, ο Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στη Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα το πρωί στο Μόναχο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή