Υπέρ «προεδρικού συστήματος» στα κατεχόμενα της Κύπρου ο Τσαβούσογλου

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 16:29
UPD:16:31
REUTERS/AMR ALFIKY

Ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο «Ανατολού», είπε ότι το σημαντικό είναι ο ομαλός τρόπος λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σημασία, πρόσθεσε, έχει η διάκριση των εξουσιών.

A- A A+

Τέσσερις μέρες μετά τις ψευδοεκλογές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι από το βράδυ της Κυριακής έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά αρχίζει να εστιάζει στο προεδρικό σύστημα, δηλαδή στην αλλαγή "πολιτεύματος"», ανέφερε.

Ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο «Ανατολού», είπε ότι το σημαντικό είναι ο ομαλός τρόπος λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σημασία, πρόσθεσε, έχει η διάκριση των εξουσιών. «Εμείς περάσαμε στο προεδρικό σύστημα και βλέπουμε τα οφέλη του», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «στην "Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου" πραγματοποιήθηκαν εκλογές με δημοκρατικό τρόπο». Ωστόσο, είπε, το «εκλογικό» σύστημα της «ΤΔΒΚ» είναι διαφορετικό και περίπλοκο, ενώ δυσχεραίνει την συνεργασία των κομμάτων.

Ως γνωστόν με βάση το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών δεν προκύπτει μια αυτοδύναμη «κυβέρνηση». Η νέα «κυβέρνηση» θα μπορούσε να είναι δικομματική, τρικομματική ή πολυκομματική. Σε περίπτωση, που υπάρξει αδιέξοδο θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές «εκλογές».

Ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί σημαντική υπόθεση τον γρήγορο σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» για την έναρξη της διαβούλευσης για τα νέα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Εκτός από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε αυτές τις διαβουλεύσεις σημαντικό ρόλο, σημείωσε, διαδραματίζει και η «κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή