Σίλικον Βάλεϊ: Εκστρατεία κατά του εθισμού παιδιών σε έξυπνες συσκευές

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 10:12
REUTERS/DAVID GRAY

Από την έντυπη έκδοση

Μία ασυνήθιστη εκστρατεία έχει ξεκινήσει στη Σίλικον Βάλεϊ, με στόχο να περιοριστεί ο εθισμός των χρηστών -και ειδικά των παιδιών- σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα έξυπνα κινητά. Χθες στο στόχαστρο μπήκε μάλιστα η κορυφαία τεχνολογική εταιρεία του πλανήτη, η Apple, με δύο ακτιβιστές επενδυτές της να την εγκαλούν ότι δεν έχει πράξει αρκετά σε αυτό το μέτωπο και να την καλούν να ερευνήσει το θέμα. Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εντάξει και επισήμως τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια στον κατάλογο των ψυχικών νόσων.

Οι ακτιβιστές επενδυτές είναι οι εταιρείες Jana Partners και Calstrs, οι οποίες ελέγχουν συνολικά περί τα 2 δισεκατομμύρια μετοχές της Apple. «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τουλάχιστον σε κάποιους από τους συχνότερους νεαρούς χρήστες η χρήση των έξυπνων κινητών πιθανόν να έχει ακούσια αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους» αναφέρουν στη σχετική επιστολή τους και προειδοποιούν ότι η «αυξανόμενη κοινωνική ανησυχία είναι πιθανόν κάποια στιγμή να επηρεάσει ακόμη και την Apple».

Όπως επισημαίνουν, η εταιρεία θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον μέσα που θα επιτρέπουν στους γονείς να περιορίζουν τη χρήση των κινητών από τα παιδιά, αλλά και να προβεί στη σύσταση ειδικής ερευνητικής ομάδας, με τη συμμετοχή παιδοψυχολόγων, που θα εξετάσει πόσο εθιστικά είναι τα iPhones και ποιες οι επιπτώσεις της χρήσης τους. Παραθέτουν δε πλήθος δημοσιευμένων ερευνών για τη χρήση των έξυπνων κινητών και των social media.

Σημειώνεται ότι η Apple παρέχει ήδη εφαρμογές γονικών ελέγχων στις συσκευές της, με τις δύο εταιρείες ωστόσο να εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Προτεινόμενα για εσάς