Ισραήλ: Έρευνα για τον θάνατο ανάπηρου Παλαιστινίου στις διαδηλώσεις

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 13:47
UPD:13:51
REUTERS/RONEN ZVULUN

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνα για τον θάνατο Παλαιστίνιου καθηλωμένου σε αναπηρική καρέκλα, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρες στη Γάζα στη διάρκεια συγκρούσεων στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια, 29 ετών, σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Είχε χάσει τα δύο πόδια του το 2008 στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε, ο στρατός υποστήριξε ότι είναι «αδύνατο να προσδιορισθεί αν ο Αμπού Τουράγια επλήγη από τα μέσα καταστολής των ταραχών ή τι προκάλεσε τον θάνατό του».

Όμως «κανένα ηθικό ή επαγγελματικό λάθος δεν εντοπίσθηκε» και ο στρατός επέδειξε «αυτοσυγκράτηση στη χρήση ισχύος», σύμφωνα πάντα με τον στρατό.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια σκοτώθηκε με μια ισραηλινή σφαίρα στο κεφάλι.

«Για να εξετασθεί αυτή η υπόθεση, περιλαμβανομένων των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από οργανώσεις που επιχειρούν στη λωρίδα της Γάζας, ο στρατός αποφάσισε ότι οι συνθήκες του θανάτου του Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια θα εξετασθούν στο πλαίσιο στρατιωτικής έρευνας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα τελευταία χρόνια ο Τουράγια εικονιζόταν επανειλημμένα σε φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου να συμμετέχει σε διαδηλώσεις.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε την ημέρα του θανάτου του, εμφανίζεται να κρατάει μια παλαιστινιακή σημαία και να κάνει το σήμα της νίκης προς την κατεύθυνση ισραηλινών στρατιωτών από την άλλη πλευρά του συνόρου που χωρίζει τη λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν είχε εκφράσει σοκ για τον θάνατό του και είχε ζητήσει να διεξαχθεί «μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή