Χαμενεΐ: Οι εχθροί του Ιράν πίσω από τις ταραχές

Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 12:39
UPD:13:53
REUTERS/Morteza Nikoubazl

Τους «εχθρούς του Ιράν» κατηγόρησε για τις πολιτικές ταραχές των τελευταίων ημερών, που έχουν κοστίσει περισσότερες από 20 ζωές σε όλη τη χώρα ο πρώτος πολίτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Τις τελευταίες μέρες, οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα περιλαμβανομένων μετρητών, όπλων, πολιτικής και ενός μηχανισμού αντικατασκοπείας για να προκαλέσουν ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ο ίδιος είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».

Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 450 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τεχεράνη τις τελευταίες τρεις ημέρες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής περιφερειακός κυβερνήτης.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα σε άλλες πόλεις του Ιράν στη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στην ανάρτησή του ο Χαμενεϊ δεν κατονομάζει τους "εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας", αλλά ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράν.

«Οι Σαουδάραβες θα δεχτούν την αναπάντεχη απάντηση του Ιράν και γνωρίζουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen TV που εδρεύει στη Βηρυτό.

Μέχρι την Τρίτη ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν είχε εκφραστεί σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες μέχρι στιγμής κυριαρχούν αντιφατικά συνθήματα, καθώς κάποιοι στοχοποιούν την κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Χασάν Ρουχανί για οικονομικά ζητήματα, ενώ άλλοι εκφράζονται συνολικά κατά του καθεστώτος, αποκαλώντας τον αγιατολάχ Χαμενεΐ «τύραννο».

EURONEWS

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκφραστεί υπέρ της δυνατότητας του ιρανικού λαού να διαδηλώνει την άποψή του έναντι του καθεστώτος της χώρας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφραστεί επιθετικά κατά της Τεχεράνης, καλώντας ουσιαστικά σε ανατροπή του ισλαμιστικού καθεστώτος, με σειρά μηνυμάτων του στο Twitter.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή