Αποτελεσματικό το διδύναμο εμβόλιο έναντι του ιού HPV

Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 12:15
shutterstock

Μελέτη που διεξήχθη με χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της Σκωτίας και της Υπηρεσίας Επιστημονικών Υπεύθυνων (Chief Scientists Office) και η οποία, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», διαπίστωσε την αποτελεσματικότητα του διδύναμου εμβολίου έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Να σημειωθεί ότι η Σκωτία από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 ξεκίνησε τον εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) με στόχο την προστασία των κοριτσιών ηλικίας 12-18 ετών με στόχο να τα προστατεύσουν ειδικά από τους τύπους 16 και 18 που θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι. Έτσι σε ποσοστό 92,4% ήταν πλήρως εμβολιασμένα την περίοδο 2008–09.

Στη μελέτη αυτή, η οποία διήρκεσε 7 έτη, αναφέρονται στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του διδύναμου εμβολίου σε εμβολιασμένες γυναίκες ηλικίας 20–21 ετών που προσήλθαν για τραχηλικό προληπτικό έλεγχο ρουτίνας.

Έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος, περίπου 1.000 δειγμάτων ανά έτος, και καθεμία από αυτές τις γυναίκες εξετάστηκε για τον ιό HPV. Συνολικά, εξετάστηκε ο γονότυπος του ιού HPV 8.584 δειγμάτων.

Οι εκτιμήσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για τους τύπους 16 και 18, καθώς και άλλους τύπου υψηλού κινδύνου 31, 33 και 45 του ιού HPV, υπολογίστηκαν με τη χρήση λογιστικής παλινδρόμησης.

Ο επιπολασμός των τύπων 16 και 18 του ιού HPV μειώθηκε ουσιαστικά από 30,0% σε 4,5% με αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ποσοστό 89,1% για όσες κοπέλες εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12–13 ετών.

Ενώ και για τους υπόλοιπους τύπους έδειξε σημαντική αποτελεσματικότητα το εμβόλιο:

Στον τύπο 31 του ιού HPV διαφάνηκε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 93,8%

Στον τύπο 33 του ιού HPV διαφάνηκε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 79,1%

Στον τύπο 45 του ιού HPV διαφάνηκε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 82,6%

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διδύναμο εμβόλιο έχει οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή μείωση του ιού HPV μέσα σε 7 έτη μετά τον εμβολιασμό. Όπως είπαν, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από όσους φτιάχνουν τα μοντέλα cost/effective και διαμορφώνουν τα προγράμματα προληπτικού τραχηλικού ελέγχου για το μέλλον.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή