Γερμανία: Ο αντιπρόεδρος του FDP αποκλείει συνεργασία με το CDU υπό τη Μέρκελ

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 07:59
UPD:08:04
REUTERS/POOL

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) υπό την Άγκελα Μέρκελ αποκλείει και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Μίχαελ Τόιρερ, ο οποίος μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του κόμματος, κάνει ένα βήμα πιο πέρα, προτείνοντας την αντικατάσταση της καγκελαρίου από τον 37χρονο υφυπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν.

«Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) πρέπει να δείξει θάρρος για νέα πρόσωπα: τον Γενς Σπαν αντί για την Άγκελα Μέρκελ - αυτό θα ήταν το σωστό για εμάς ως FDP», δηλώνει ο κ. Τόιρερ στην εφημερίδα Bild. Ο ίδιος αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας κατόπιν μιας συμμαχίας μεταξύ CDU/CSU και FDP.

«Με όλες τις επιτυχίες της και το διεθνές της κύρος, η Μέρκελ ήταν για τις μάχες του χθες», συνεχίζει ο φιλελεύθερος πολιτικός και περιγράφει την καγκελάριο ως «πολιτικό του παρασκηνίου». Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του FDP εκτιμά ότι έπειτα από ενδεχόμενες νέες εκλογές, αυτό που θα προκύψει θα είναι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους, η οποία θα έχει και την ανοχή του Κοινοβουλίου.

«Η κυρία Μέρκελ έχει τα πλεονεκτήματά της, κυρίως στην εξωτερική πολιτική, εν μέρει σε ό,τι αφορά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Αλλά δεν αρκεί πια να είναι η καγκελάριος της κρίσης. Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και για αυτό είναι προφανές ότι δεν διαθέτει πια την δύναμη», προσθέτει ο κ. Τόιρερ, ο οποίος προτείνει να επιβληθεί περιορισμός στις θητείες του καγκελαρίου, κατά το πρότυπο του της γαλλικής ή της αμερικανικής προεδρίας.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον περιορισμό των θητειών του Καγκελάριου. Ο Κόνραντ Αντενάουερ έμεινε δυο χρόνια περισσότερο από όσο έπρεπε, το ίδιο και ο Χέλμουτ Κολ. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι ισχύει και για την κυρία Μέρκελ», καταλήγει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή