Υποχωρεί η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 22:52
UPD:22:56
SOOC/Aris Oikonomou/SOOC

Δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 47% των ερωτηθέντων επιθυμεί την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ πριν το τέλος της νέας θητείας της το 2021. Όρους για τη συνεργασία με το SPD θέτει ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ.

Σε περίπου δέκα μέρες, στις 7 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς. Όσο όμως καθυστερεί ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης στη Γερμανία τόσο υποχωρεί η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ και η στήριξη του πληθυσμού στο πρόσωπό της.

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, δείχνει ότι σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (47%) επιθυμεί την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ πριν το τέλος της νέας θητείας της το 2021. Την ίδια στιγμή μόλις το 36% των ερωτηθέντων θέλει να δει την καγκελάριο να εξαντλεί την τετραετία. Ας σημειωθεί ότι λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ από την εξουσία πριν το τέλος της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου βρίσκονταν 11% μονάδες χαμηλότερα, στο 36%.

Όρους για συνεργασία θέτει ο υπ. Εξωτερικών Γκάμπριελ

Τρεις μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές οι καθυστερήσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης και η πολιτική αβεβαιότητα, παρά την ύπαρξη υπηρεσιακής κυβέρνησης, δείχνουν να έχουν κουράσει τη γερμανική κοινή γνώμη, γεγονός που αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση του YouGov. Δεν αποκλείεται μάλιστα πολλοί Γερμανοί να επιρρίπτουν ευθύνες και στην Άγκελα Μέρκελ για την δυστοκία των συνομιλιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών στις 7 Ιανουαρίου δεν οδηγούν αυτόματα σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης μιας και θα διεξαχθούν με ανοιχτό αποτέλεσμα, όπως επιμένουν να τονίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Κατά συνέπεια σε περίπτωση αδιεξόδου δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να προσέλθουν πρόωρα στις κάλπες μέσα στο 2018.

Στο μεταξύ ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θέτει όρους για την ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών της Άγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Bild ο Ζ.  Γκάμπριελ τόνισε ότι εάν η καγκελαρία εξακολουθήσει να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της Ε.Ε. δεν πρόκειται να υπάρξει συνασπισμός με το κόμμα του. Το ίδιο ισχύει κατά τον Γκάμπριελ και στην περίπτωση που η Χριστιανική Ένωση επιμείνει, όπως είπε, στην προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικά ασφαλισμένων στη Γερμανία. Στο προοίμιο των διερευνητικών συνομιλιών στο Βερολίνο, ο Γερμανός αντικαγκελάριος κάλεσε μάλιστα τη Χριστιανική Ένωση να πει με σαφήνεια τι θέλει να κάνει για τη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή