Συνθετικά κέρατα ρινόκερων για την εξάλειψη της λαθροθηρίας

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 18:29
UPD:18:29
EPA/TARONGA ZOO/RICK STEVENS HANDOUT

Από το 2007, οι περιπτώσεις λαθροθηρίας ρινόκερου στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν κατά 9.000%, σύμφωνα με το WWF, ενώ η ΜΚΟ προστασίας των ρινόκερων «Save the Rhino» εκτιμά ότι 1.054 ρινόκεροι σκοτώθηκαν παράνομα το 2016. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Pembient ελπίζει να υπονομεύσει τις πωλήσεις της μαύρης αγοράς δημιουργώντας συνθετικά κέρατα ρινόκερου που δεν διακρίνονται από τα πραγματικά κέρατα σε μοριακό επίπεδο.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, Μάθιου Μάρκους, πιστεύει ότι η μαζική εισροή στην αγορά αυτών των συνθετικών κεράτων θα είναι πιο αποτελεσματική από την απλή προσπάθεια καταπολέμησης της λαθροθηρίας των ρινόκερων.

Τα κέρατα ρινόκερου είναι δημοφιλή σε μεγάλο βαθμό λόγω της πεποίθησης ορισμένων κοινοτήτων ότι διαθέτουν ιαματικές ιδιότητες. Σε κάποιες πρακτικές παραδοσιακής ασιατικής ιατρικής χρησιμοποιείται κονιορτοποιημένο κέρατο ρινόκερου για πολυάριθμες εφαρμογές, από ροφήματα για μεθυσμένους έως θεραπείες για τον καρκίνο. Ωστόσο, τα κέρατα ρινόκερου αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, την ίδια ουσία που συνθέτει τα μαλλιά στο κεφάλι των ανθρώπων, και δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για τα ιατρικά οφέλη τους.

Παρά την έλλειψη στοιχείων, τα κέρατα ρινόκερου εξακολουθούν να είναι σε ζήτηση και ενώ οι ομάδες προστασίας των ζώων αναγνωρίζουν τις καλές προθέσεις του σχεδίου της εταιρείας, κάποιοι φοβούνται μπορεί να αυξήσει την τιμή των γνήσιων κεράτων, καθιστώντας τα ακόμη πιο επιθυμητά ως προϊόν πολυτελείας και κύρους. Οι διακεκριμένοι αγοραστές στην Κίνα και το Βιετνάμ συχνά πραγματοποιούν τεστ DNA για την εξακρίβωση της γνησιότητας των κεράτων.

Εξάλλου, η αγορά είναι πολύ μεγάλη, και ακόμα και αν οι επίδοξοι αγοραστές είναι ένα μικροσκοπικό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, αρκεί για να οδηγήσουν τους ρινόκερους στην εξαφάνιση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή